Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Familjen Papandreou – Europas Kennedys

Tre generationer makt.

Tre män i familjen Papandreou som är eller har varit premiärministrar i Grekland.

Tillsammans med två andra släkter har de dominerat landets politik i modern tid.

tre generationer premiärministrar Nuvarande premiärminister Giorgos Papandreo poserar med sin far Andres Papandreo (höger) och sin farfar Georgios papandreou (vänster) – Greklands mäktigaste familj där makten gått i arv, generation efter generation.   tre generationer premiärministrar Nuvarande premiärminister Giorgos Papandreo poserar med sin far Andres Papandreo (höger) och sin farfar Georgios papandreou (vänster) – Greklands mäktigaste familj där makten gått i arv, generation efter generation. Foto: ANDREA G PAPANDREOU

För att till fullo förstå ursinnet som utlöst den grekiska generalstrejken krävs viss kunskap om Greklands politiska ledning.

Några få familjer har styrt landet i årtionden och anklagas för att ha plundrat befolkningen på deras tillgångar.

Hur det än ligger till med den saken så är det lätt att konstatera att Grekland, demokratins vagga, närmast är att betrakta som en bananrepublik.

Ta bara familjen Karamanlis. Den konservative Konstantinos Karamanlis utsågs 1955 till premiärminister av kung Paul I, trots att andra kandidater ansågs vara mer meriterade.

Att han kritiserades av oppositionen för röstfiske och valfusk hindrade inte att han blev mycket populär och vann tre val.

Sedan blev han president, ett ämbete han behöll fram till 1995.

     

Brorsonen Kostas Karamanlis, ledare för det grekiska partiet Ny Demokrati, var premiärminister mellan 2004 och 2009.

Sedan har vi familjen Mitsotakis. Konstantinos Mitsotakis föddes in i politiken. Både hans pappa och farfar satt i parlamentet. En liberal politiker som satt på flera ministerposter innan han 1990 blev premiärminister.

Konstantinos Mitsotakis son är parlamentsledamot och hans dotter, Dora Bakoyannis, var utrikesminister tre år på 2000-talet.

Den mäktigaste dynastin, vars inflytande över Grekland inte går att överskatta, är familjen Papandreou, Europas Kennedys.     Georgios Papandreou, som tidigt blev anhängare av libe­ralismen, hade en rad ministerposter innan han under andra världskriget blev premiärminister i exilregeringen i Kairo.

Han var även premiärminister två perioder under 60-talet innan han avskedades 1965. När militärjuntan två år senare tog makten sattes han

i husarrest. Papandreou släpptes först kort före sin död 1968.

Sonen, Andres Papandreou, utbildade sig på universitet i Aten och flyttade sedan till USA. Han arbetade vid en rad amerikanska universitet, ett tag även vid Stockholms universitet.

Han återvände till Grekland 1963 sedan pappa blivit regeringschef. Men efter militärkuppen flydde han till Sverige och ledde i exil en befrielserörelse.

Andres Papandreou fick under åren här en dotter med en svensk tv-journalist. Den i dag vuxna kvinnan bor i Sverige, men har aldrig ställt upp på intervjuer.     Efter juntans fall vände Papandreou än en gång hem och bildade socialistpartiet Pasok, vilket han ledde till valseger 1981. Han blev landets förste socialistiske premiärminister, från 1981 till 1989 och senare från 1993 till strax före sin död 1996.     Slutligen. Giorgos Papandreou, Greklands i dag hårt ­pressade premiärminister och utrikesminister.

Det finns fantastiska bilder på den lille pojken tillsammans med sin berömde far och lika berömde farfar.

Att han blev politiker förvånar ingen grek. Men innan dess bodde han som ung med sina föräldrar bland annat i Sverige.

Han gick Viggbyholmskolan i Täby och studerade sociologi vid Stockholms universitet.

Med tanke på hur Grekland hanterar sin ekonomi är det kanske inte förvånande att Papan­dreou lämnade Sverige utan att betala sina studieskulder.

– Papandreou betalade tillbaka allt i samband med att han tog plats i den grekiska regeringen, säger Tomas Svensson, enhetschef på CSN.     Premiärministern är utgallrad ur systemet, så det går inte att se hur mycket han var skyldig.

Papandreou, som än i dag pratar mycket god svenska, valdes in i parlamentet för Pasok 1981. Han satt på 80- och 90-talet på olika ministerposter och blev partiledare 2004.

Då Pasok i fjol vann valet blev även den tredje Papandreou premiärminister.

Lily Lanefelt, född i Grekland och statsvetare vid Stockholms universitet, säger:

– Det är svårt att ge ett enkelt svar på varför de här familjerna dominerat politiken. Men det handlar delvis om ett sätt att mobilisera väljarna, att visa upp bilder från det förflutna.

– Det finns dessutom på olika nivåer inom Grekland en tendens till nepotism, att man hjälper fram släktingar och vänner till bättre jobb. Det gäller även politiken.

Den folkliga misstron mot överheten handlar även om misstron mot staten, vilket i sin tur grundar sig på att den moderna grekiska demokratin är ung, den har funnits sedan 1974. Fram till dess var landet en diktatur.

Ärvd makt, utbredd korruption och en ekonomi i fritt fall.

En kombination som blivit förödande för Grekland.

Oisín Cantwell

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet