Ge dem vård!

KOLUMNISTER

En kvinna som lider av paranoid schizofreni skrivs ut från sjukhuset, mördar två män och yrar sedan i timmar i förhör om pedofiler och djursex.

Det vore tacksamt att ge sig på läkarna som släppte henne. Tacksamt, men inte helt rättvist.

Vi tvingas än en gång konstatera att psykvården inte fungerar, trots miljonsatsningar, utredningar och samordning.

Förundersökningen om dubbelmordet i Växjö är ingen munter läsning. Men den är viktig. Den har något att säga om den svenska psykiatrin.

Kvinnan togs om hand av polis och kördes till psyket sedan hon varit ute och gått på en väg i syfte att bli överkörd.

Hon skrevs in på S:t Sigfrids sjukhus psykosavdelning och konstaterades lida av paranoid schizofreni.

Fyra månader senare var kvinnan på fri fot igen. Läkarna begärde aldrig hos länsrätten att tvångsvården skulle fortsätta.

Hon lämnades vind för våg med lite medicin som hon struntade i att ta. Det vet vi för det berättade hennes mor i polisförhör ett drygt år senare.

Givetvis har kvinnans läkare ett betydande ansvar för att vården inte fortsatte, men om de haft en kristallkula att titta i skulle de givetvis inte ha släppt henne.

Dubbelmordet i Växjö är ett av flera exempel på ett allvarligt systemfel inom psykiatrin.

Anders Milton, som tidigare varit nationell psykiatrisamordnare, är en av flera kunniga som slagit larm om något som borde vara självklart – att vården inte kan låta sjuka patienter bara glida iväg till en situation av ensamhet och ångest.

Vi har sett det gång på gång:

I Husie utanför Malmö dödade en man sin fru och sin son och tog sedan sitt liv för några månader sedan. Han hade varit i kontakt med psykiatrin.

I Värnamo misstänks en kvinna ha dödat två kvinnor vid olika tillfällen. Hon har flera gånger varit i kontakt med psykiatrin.

I Norrtälje försökte en man ta sitt liv och hjälptes av en släkting till sjukhus. Han skickades omgående hem igen. Släktingen mördades senare, mannen är misstänkt.

Det är bara sju år sedan psykiatrin skakades i sina grunder. 2003 var året då Anna Lindh mördades, då en man som trodde sig vara fjärrstyrd mejade ner 18 personer i Gamla stan och då ytterligare en sjuk person dödade en man och skadade flera personer med ett järnspett.

Alla ansvariga – från politiker till läkare – sa stopp och psykiatrin reformerades än en gång. Pengar sköts till. Regler blev tydligare. Samarbetet bättre.

Men det räcker inte. Både Milton och Socialstyrelsen har slagit larm om att det finns för få platser inom psykiatrin.

Vi kan aldrig helt försvara oss mot vansinnesdåd. Men det kan inte vara för mycket begärt att galningar får vård och hjälp.