Mordet blir aldrig uppklarat

Nu söker Alm om nåd från straffet

1 av 9 | Foto: Foto: PRIVAT
Offret Linda Chen försvann från sitt hem för att sedan hittas mördad. Sambon Mats Alm misstänktes för mordet. Han friades av tingsrätten och i går stod det klart att domen inte överklagas.
KOLUMNISTER

Mordet på Linda Chen kommer aldrig att bli löst.

Åklagarna beslöt i går att inte överklaga den friande domen mot Mats Alm.

Själv kommer han att begära nåd hos regeringen för de två månader som återstår för brottet mot griftefriden.

Alm friades från mordet på Linda Chen, men dömdes till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden, sedan domstolen funnit att han flyttat och gömt sin sambos kropp. Nu har tiden för överklagande gått ut och åklagare Niclas Eltenius har beslutat att acceptera domen.

Han säger att han inte tror att hovrätten skulle fälla Alm, att det behövs nya bevis för att få honom dömd.

Klokt beslut

Beslutet är klokt och på intet sätt överraskande. Falu tingsrätts dom är välskriven och pedagogisk. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med bevis. Ingen vet var, när

eller hur kvinnan mördades.

Det finns inte ens bevis för att Chen över huvud taget blev mördad – och då finns det inte utrymme för att fälla Alm för mord eller dråp eller ens vållande till annans död.

Det här innebär att Linda Chens död aldrig kommer att klaras upp. Det finns ingen annan misstänkt, det kommer aldrig att finnas någon annan.

Alm erkände inte

Det har funnits en tendens i det här målet att skjuta över ansvaret på en annan instans.

Åklagarna ställdes inför ett svårt beslut efter en lång utredning – antingen att lägga ner fallet eller gå till rättegång med svag bevisning. Förhoppningen var att Alm plötsligt skulle börja berätta, eller i varje fall krångla till sin berättelse så mycket att det skulle bli uppenbart att han mördat Chen.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken att åklagarna föredrog att domstolen släppte Alm, framför att kasta hundratals utredningstimmar i papperskorgen.

Att tingsrätten trots den friande domen skickade Alm på rättspsykiatrisk utredning kan te sig underligt, men det finns en förklaring.

Juristerna tyckte helt enkelt inte om att den på goda grunder misstänkte Alm gick mer eller mindre fri. De hoppades att han skulle dömas till sluten vård och därmed få sitta inne länge för det brott han faktiskt dömdes för. Han bollades från åklagare till domstol till rättsläkare.

Kommer begära nåd

Alm släpptes 7 juli efter att ha suttit häktad i tio månader. Han har i praktiken två månader kvar av sitt straff. Han och hans advokat Peter Althin har diskuterat möjligheten att överklaga domen om brott mot griftefriden, men valt att avstå. Althin säger att hans klient inte orkar med en ny rättegång.

De kommer dock att begära nåd hos regeringen. Alm vill slippa avtjäna de sista månaderna.

– Det här tar jag itu med när jag kommer tillbaka från semestern om ett par veckor, säger Althin.

Alm och Chen tecknade livförsäkringar på varandra på en miljon kronor. Det är oklart om han tänker kräva pengarna av försäkringsbolaget.

Althin säger att de över huvud taget inte diskuterat frågan än.