Nu väntar 500 nya fall på att bli lösta

KOLUMNISTER

Ett 24 år gammalt mord har klarats upp, enligt Lunds tingsrätt.

Slopad preskription och förbättrad teknik gör livet osäkert för

grova brottslingar som tror sig ha kommit undan.

Bertil Fors, som i går dömdes till tio års fängelse för ett mord begånget 1986, kommer att överklaga och vi vet ännu inte om domen kommer att fastställas.

Men om det nu var han som mördade Gösta Fessé, och mycket tyder på det, så måste han efter alla år ha varit mycket säker på att gå fri.

Han hade byggt upp ett nytt liv som företagare, var miljonär, gift, två vuxna barn.

Så knackade polisen den 13 april på dörren och livet raserades. Detta eftersom polisens cold case-grupp hade bestämt sig för att titta på fallet en sista gång.

Andra mördare och grova brottslingar som lagt sin kriminalitet långt bakom sig har anledning att känna oro.

Dels för att den tekniska utvecklingen leder till att fler brott klaras upp. En gång i världen fanns inte teknik för att ta fingeravtryck. Det fanns en tid före dna. Ny teknik kommer även i fortsättningen upptäckas och utvecklas.

Dels för att riksdagen den 1 juli 2010 hävde den tjugofemåriga preskriptionstiden för vissa brott som kan ge livstids fängelse.

Det gäller mord, folkmord, terroristbrott och grovt folkrättsbrott. Dessa brott kommer i framtiden inte preskriberas över huvud taget, om de skett efter den 1 juli 1985 och gärningsmannen hade fyllt 21 då brottet begicks.

Enligt polisprofessorn Leif GW Persson finns cirka 400–500 ouppklarade mord i Sverige. Leif GW Persson leder just nu en granskning av ouppklarade mordfall. I mars nästa år beräknas de kunna svara på vilka av dem som går att utreda vidare. En gissning har varit att det kan komma att handla om ett tiotal.

ARTIKELN HANDLAR OM