Filminspelning – eller ny ondska?

KOLUMNISTER

I ett ensligt hus där ingen bott på 20 år hittas vad som onekligen ser ut att vara en tortyrkammare.

Men vad kan vi dra för slutsatser av handklovar och använda vuxenblöjor?

Det kan vara allt från en bortglömd filminspelning till ett svenskt Josef Fritzl-fall.

Bilderna från källaren till den gamla statarlängan utanför Halmstad ger ett kusligt intryck.

Handklovarna som hänger i rep från en ställning, bädden med de skitiga lakanen, tomflaskorna, förpackningen med juice, skräpet, läderremmarna, massagestavarna, de kala vita väggarna.

Jag kommer att tänka på ”Män som hatar kvinnor”, Stieg Larssons första roman.

Hjälten Mikael Blomkvist får i uppdrag att försöka hitta en industrimagnats brorsdotter, men snubblar in i en tortyrkammare i en källare där kvinnor har våldtagits och mördats.
 

Men innan vi far i väg i alltför fantasifulla spekulationer om vad som har utspelat sig i den halländska jordkällaren kan det vara på sin plats att påpeka att polisen än så länge inte vet vad som egentligen utreds.

I morgon dyker kanske ett par upp som med röda ansikten stammande förklarar att deras hemliga sexnäste avslöjats. Eller så visar sig allt vara rekvisita från någon bortglömd skräckfilmsinspelning.

En förundersökning är dock inledd. Polisen tar fynden på allvar och det finns tills vidare skäl att misstänka att fasansfulla saker kan ha skett.

De använda vuxenblöjorna som låg på golvet. Är det någon som inte tillåtits gå ut och uträtta sina behov?

Slangarna från förpackningarna med dryck till sängen. Har en människa legat fastspänd och matats?
 

Är det något vi har lärt oss de senaste åren så är det att verkligheten dessvärre överträffar grymheterna i Millenniumtrilogins källare med betydande marginal.

Ta bara Natascha Kampush, den österrikiska kvinnan som kidnappades då hon tio år gammal var på väg till skolan och hölls fången av Wolfgang Priklopil i åtta år.

Två år senare skakades Österrike av ett ännu värre fall. Det avslöjades att Josef Fritzl under 24 år hållit sin dotter Elisabeth inspärrad under familjens hus. Där födde hon sju barn, vars far är hennes pappa.

Kan något liknande ha hänt i Halmstad? Det ska inte kunna inträffa i något civiliserat land, men Österrike är lika väl fungerande som Sverige, så varför inte.
 

Polisen i Halland försöker, bortom alla vildsinta funderingar som de senaste dagarna florerat på internet, att reda ut vad som egentligen har pågått.

När övergavs källaren? Har någon kidnappad människa flyttats till ett annat fängelse?

Låt oss hoppas att inte ett nytt fall av ondska och grymhet är på väg att uppdagas.