Ännu en pamp fälls – av sitt sexbegär

KOLUMNISTER

Så har då ytterligare en man med makt dragits in i en härva av påstådda sexövergrepp.

Gick även Dominique Strauss-Kahn till slut vilse i sin maktfullkomlighet?

IMF-pampen är inte dömd och jag har ingen aning om vad som hände på det där hotellrummet

i New York.

Men om nu städerskan talar sanning har alltså en av världens mäktigaste män, på god väg att bli fransk socialistisk presidentkandidat, tvingat henne att suga av honom för att sedan slita av henne trosorna och försöka våldta henne.

Vissa hävdar att den här historien i själva verket är en infernalisk komplott iscensatt av politiska motståndare. Det är en konspirationsteori som tills

vidare dock får anses vara lika enfaldig som tramset om att USA skulle ligga bakom misstankarna mot

Julian Assange.

Strauss-Kahn är av allt att döma körd. För inte ens i Frankrike, ett land där det tycks vara lag på att maktens män av tradition är erövrare och ska hålla sig med älskarinnor till höger och vänster, anses det vara en merit att våldta kvinnor.

Frågan är då vad som får en man i hans position att vara så dumkåt att han ställer till det så för sig som han gjort.

En superkarriärist som, bland mycket annat, lyckats förändra bilden av IMF från känslokall utsugare av tredje världen till smidig räddare av EU:s krisekonomier. Möjligen lider han av någon form

av perverterad vinnarinstinkt. Ett drag som säkerligen bidragit till framgången, men som nu riskerar att

stjälpa honom. Möjligen älskar han att ta risker, en egenskap som givetvis också gett honom framgångar och fördelar. Det finns en typ av män som

berusas av sin succé, som tar för sig, som inte ser hinder, bara möjligheter.

Om det sedan handlar om att driva igenom en historisk reform, bygga ett monument över sig själv eller lägra den kvinna som råkar passera är av underordnad betydelse.

Det är inte ovanligt att chefer är psykopater, visar olika undersökningar.

Män, de är ju oftast män, som måste vara i centrum, som är besatta av segrar inom alla områden, som inte drar sig för att trakassera och förfölja då de inte lyckas. Nu, när Strauss-Kahn sitter inlåst i en liten cell och är arg över att han inte får vip-behandling, börjar det droppa in vittnesmål om ett beteende gentemot kvinnor som inte direkt varit ett under av förfining

och elegans. Han är gift, vilket inte hindrar att han anklagas för att ha försökt våldta en journalist och för att ha haft en affär med en underordnad.

Strauss-Kahn är, det ska vi inte glömma, dock inte unik. Ta Silvio Berlusconi, som har åtalats för att haft sex med en underårig.

Eller Israels förre president, Moshe Katsav, som nyligen dömdes till sju års fängelse för våldtäkt och sexuella trakasserier mot två kvinnor han arbetade med.

Vi vet inte hur berättelsen om Dominique Strauss-Kahn slutar.

Men mycket tyder på att sista kapitlet kommer att handla om en man som till slut dukade

under av sin maktfullkomlighet.

ARTIKELN HANDLAR OM