Makt = mord

KOLUMNISTER

Närheten till kontinenten, mc-kriget på 90-talet, framväxten av ny organiserad brottslighet.

Det finns flera skäl till att Malmö drabbats av så många fler gangstermord än Stockholm och Göteborg.

Det finns en historisk förklaring till den nuvarande rivaliteten mellan kriminella organisationer i södra Sverige: mc-kriget, som kom till Skåne och Sverige den

26 januari 1994.

Maskerade män sköt över hundra skott mot den kriminella organisationen Morbids, som senare skulle uppgå i Bandidos, klubblokal öster om Helsingborg.

Gängkonflikten mellan Bandidos och Hells Angels är unik i nordisk kriminalhistoria och har i stor utsträckning utspelat sig i södra Sverige.

Visserligen slöt grupperna fred 1997, men skenet bedrog. Båda organisationerna fortsatte att växa genom att skaffa sig olika stödklubbar.

Det här har också lett till ökad konkurrens inom de kriminella affärsområden som ligorna traditionellt ägnar sig åt – indrivning, utpressning, ekonomisk brottslighet och narkotikaförsäljning.

Den ökade konkurrensen leder givetvis också till större risk för konflikter.

Parallellt med att dessa ligor fortsatte expandera på 2000-talet formades en ny generation gängkriminella i Malmö.

Det är en organiserad brottslighet som – i likhet med etableringen av Hells Angels och Bandidos – importerats från kontinenten.

Malmös geografiska läge är den största enskilda förklaringen till att staden har så mycket större problem med gangstermord än övriga svenska storstadsområden.

Smugglingen av knark, cigaretter, vapen, människor och så vidare, gör att Skåne har ett större underlag för organiserad brottslighet än resten av Sverige.

Det pågår omfattande kriminell verksamhet och de inblandade börjar förr eller senare trampa varandra på tårna.

I början på 2000-talet begicks några mord som en följd av motsättningar mellan etniska nätverk med ursprung i olika delar av Balkanländerna.

Dessa gäng samarbetar nu i stället och tycks kunna hålla sams.

Mordoffren hittades vid denna tid undangömda i industriområden eller grävdes ner, men allt förändrades då Petar Grujic, känd som Malmös ”Gudfader”, sköts ihjäl utanför ett kafé i juli 2005.

Sedan dess har de offentliga morden blivit betydligt vanligare.

Ligorna vill demonstrera sin makt, och har ingenting emot uppmärksamheten i tidningar, radio och tv som ett mord mitt på dagen med många vittnen leder till.

Gärningsmannen är ofta en inhyrd yrkesmördare, troligen utan svensk förankring, som efter dådet försvinner tillbaka till kontinenten.

ARTIKELN HANDLAR OM