”Vansinnigt obehagligt”

Daniel hängs felaktigt ut som pedofil på sajt

Foto: Thomas Johansson
Daniel Sjöholm pekades felaktigt ut som pedofil på en sajt. ”Detta är vansinnigt,” säger Sjöholm.
KOLUMNISTER

Daniel Sjöholm, egenföretagare i Göteborg, har felaktigt hängts ut med namn, personnummer och adress som dömd pedofil.

Han beskriver det inträffade som en mardröm som blivit verklighet. Det är inte svårt att förstå honom.

Jag har tidigare uppmärksammat sajten där hundratals personer hängs ut med namn och bild och uppgifter om vilka sexbrott de dömts för.

Vem vill bli oskyldigt utpekad för ett av de mest avskyvärda brotten som finns? Vad kan det få för konsekvenser? Förstörd karriär? Sönderslagen av en mobb?

Oskyldiga misshandlades

Nej, jag överdriver inte riskerna för vad som i värsta fall skulle kunna drabba denne oskyldige man. När den numera nedlagda tidningen News of the World år 2000 började hänga ut dömda sexbrottslingar dröjde det inte många dagar innan helt oskyldiga misshandlades på gatan eller fick sitt hus nedbränt.

Inom några dagar avbröt tidningen sin kampanj och gick ut och bad om ursäkt.

Reaktionerna fick nämligen chefredaktören att inse någonting som personerna bakom sajten inte vill begripa eller möjligen struntar i, nämligen att den som publicerar den här typen av uppgifter och piskar upp hatstämningar också har ett betydande moraliskt ansvar för de våldsamma konsekvenser som kan uppstå.

”Vansinnigt”

Man skulle ju kunna tycka att ett minimikrav på anständighet är att de här människorna är så pass noggranna att de nöjer sig med att hänga ut personer som faktiskt blivit dömda. Men det verkar vara lite si och så med den saken.

– Jag klarar en del utan att knäckas, men detta är vansinnigt obehagligt. Adressen som de publicerar är min flickväns. Hur utsatt är hon nu? undrar Daniel Sjöholm.

Han väljer att träda fram med namn och bild i Aftonbladet eftersom han delar de flesta civiliserade människors uppfattning: det är domstolar, inte en nätpöbel, som ska utdöma straff.

Han har polisanmält sajten. Han har över huvud taget aldrig misstänkts för eller blivit dömd för brott.

Domen revs upp

Hur kommer det sig då att en helt oskyldig person drabbas av detta lögnaktiga förtal? Förklaringen är att en man med ett snarlikt namn dömdes till dagsböter för innehav av barnporr. En dom som revs upp av hovrätten eftersom brottet var preskriberat.

Det vill säga: även om rätt person hade hängts ut så hade det varit en publicering som i värsta fall hade förstört livet för någon som faktiskt friades i slutändan.

Hur många oskyldiga kan vara uthängda?

En före detta nazist är talesman för sajten. Han ber att få undersöka mina uppgifter, återkommer snart och säger att "ett olyckligt misstag har begåtts".

De två personer som ansvarade för just denna publicering har "slarvat" och får inte fortsätta inom nätverket. Och informationen om Daniel Sjöholm ska plockas bort.

Hur många helt oskyldiga personer kan vara uthängda?

 – Inga fler, som vi vet.

Inte första gången de ger sig på oskyldiga

Det kan ju stämma. Eller så stämmer det inte. Vad vet jag. Och vad vet dessa högerextremister. Det är inte första gången de ger sig på oskyldiga. För några månader sedan delades det ut hundratals flygblad om en person som i domstol friats för att ha förgripit sig på en ung flicka.

Polisanmält sajten

Datainspektionen har polisanmält sajten. Men utredningen går långsamt. Under tiden fortsätter sajten, under applåder från en liten men högljudd pöbel, att göra sitt yttersta för att förstöra livet för människor som de hävdar är pedofiler.

Om dessa människor verkligen är dömda för sexbrott av ett eller annat slag eller ej tycks inte vara så noga.

Det är oacceptabelt.

ARTIKELN HANDLAR OM