Hotet mot Sverige överdrivet

1 av 10
Bild från filmen som Anynomous lade ut på Youtube igår. Där hotar de med nya attacker mot Sverige.
KOLUMNISTER

Om vi ska tro tidningar, radio och tv så är Sverige utsatt för något slags Pearl Harbor av lömska it-terrorister.

I själva verket är hackerkollektivet Anonymous ett löst sammansatt nätverk som hittills inte har orsakat mycket skada, men som älskar uppmärksamhet. 

I dag har Aftonbladet, Expressen, SVT och Svenska Dagbladet toppat sina hemsidor med upphetsade rubriker om att Sverige är under attack.

Redaktionerna publicerar nätverkets video, som vore det al Qaida som är i farten, medan rikskriminalen varnar för nya angrepp och experter med darrande röst säger att ”det finns inget vi kan göra”.

Det enda som saknas är krigslarm och en nation som söker sig till skyddsrummen, var nu de kan tänkas ligga.

Vad är det som pågår? Tja, det vi vet är att några banker, Tidningarnas telegrambyrå och Försvarsmakten i måndags utsattes för attacker. Ingen tog på sig ansvaret för dem. De ställde inte heller till med någon nämnvärd skada.

Löst sammansatt nätverk

Men nu har nätverket Anonymous hotat svenska myndigheter med repressalier. Socialstyrelsen och Domstolsverket har angripits. Fortfarande utan att orsaka större problem.

Rikskriminalen tror att anhängare till Julian Assange ligger bakom attackerna. Det som tyder på det är att attacker dyker upp när helst det händer något i det ärendet. Som då han tog sig till Ecuadors ambassad eller talade i FN via länk.

Men myndigheten för samhällskydd och beredskap samt diverse nätaktivister och bloggare tvivlar. Anonymous är nämligen ett löst sammansatt nätverk, hackers kommer och går och kan tänkas ha alla möjliga drivkrafter.

”Nördar med pizzakartonger”

De som i Anonymous namn gav sig på myndigheter i mellanöstern under den arabiska våren lär till exempel vara helt andra personer än de som härom dagen gav Swedbank huvudvärk.

Nätverket består troligen av en brokig samling figurer som ramlar in och ut. Yttrandefrihetsfundamentalister som är tokiga på att Pirate bay-männen dömdes till fängelse. Nördar som sitter hemma med pizzakartonger från golv till tak och är besatta av att knäcka säkerheten på hemsidor. Hackare som blandar ihop våldtäktsanklagelserna mot Assange med Wikileaks.  Och så vidare i all oändlighet.

Helt utan samordning

Det tycks ha bildats grupper inom gruppen, fraktioner som skjuter hej vilt mot vilket mål som helst, helt utan samordning.

Det finns ingen anledning att bagatellisera hoten. Sverige – eller rättare sagt världen - har gjort sig beroende av it. Det gör oss sårbara.

Men det finns inte heller skäl att tro att kriget är här: Anonymous är inte en terroristorganisation.

Det finns dock anledning att tro att dessa hackers just nu fnittrar bakom sina datorer.

FAKTA

Anonymous-attackerna

■ ■ Anonymous är en löst sammansatt grupp så kallade hacktivister som har sitt ursprung på forumet 4chan.

■ ■ Gruppen säger sig verka för informations- och yttrandefrihet och har genomfört flera attacker på myndigheter.

■ ■ I januari slog man till mot FBI:s hemsida efter att fildelningssajten MegaUpload stängts ned, och under arabiska våren attackerade Anonymous flera arabiska myndigheter för att stödja demonstranterna.

■ ■ Svenska myndigheter och företag som attackerats sedan i måndags är Säpo, Försvarsmakten, SEB, Swedbank, TT, Socialstyrelsen och Domstolsverket.

■ ■ PRQ är ett svenskt webbhotell som nischat sig på att vara värd åt servrar med innehåll som ingen annan vill ha att göra med.

Det sägs att PRQ har servrar med bland annat barnporr, nätdroger och tjetjenska rebeller.

Bekräftat är att svenska Pirate Bay och WikiLeaks jobbat med PRQ, som startades av Pirate Bay-grundarna Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Varg.

I måndags slog polisen, med ett oklart ärende, till mot webbhotellet vilket resulterade i att flera fildelningssajter slogs ut.

Det är därför Anonymous nu hämnas på svenska myndigheter.

■ ■ Attackerna, så kallade DDoS (Distributed denial of service), går ut på att hackarna överbelastar sajtens serverar genom att översvämma dem med anslutningsförfrågningar. Sajten blir då långsam eller slutar fungera helt.