Piloten från helikopterrånet får ingen ny rättegång

KOLUMNISTER

Piloten som dömdes för helikopterrånet får ingen ny rättegång.

De nya, sensationella vittnena som skulle ge Alexander Eriksson alibi har troligen hört en annan helikopter.

Oisin Cantwell.

De nya uppgifterna om det internationellt uppmärksammade rånet mot värdedepån i Västberga skapade upphetsade rubriker i somras:

Sex helt nya vittnen hade berättat för pilotens advokat Ragnar von Beetzen att helikoptern landade omkring klockan sju på morgonen och inte, som det hävdades under rättegången, kvart över sex.

Om dessa uppgifter är korrekta så har Eriksson alibi. Klockan 06.50 fastnade han på en film från en övervakningskamera på ett McDonald's i Täby.

Det finns visserligen anledning att behandla över tre år gamla vittnesmål med viss försiktighet. Människor kan missta sig på tider. Deras minnen kan omedvetet påverkas av uppgifter i pressen eller samtal med andra.

Men uppgifterna såg så pass anmärkningsvärda ut att överåklagare Björn Ericson beslöt att inleda en ny förundersökning.

Berättelserna tålde dock inte en närmare granskning, har det visat sig. Sammanlagt 13 personer förhördes, däribland en av försvarets experter på analys av radarbilder. Denne är säker på att den ursprungliga uppskattningen av tiden för landning är korrekt.

Det har dessutom upptäckts att en helt annan helikopter var i farten denna morgon. Den syntes på radarn första gången i Vaxholm strax före sju på morgonen och flög sedan över Täby, där flera av de nya vittnena bor.

Att åklagaren i tisdags att lägga ner utredningen är inte på något vis sensationellt. Det är mycket svårt att få resning, till skillnad mot vad man i dessa Quick-tider skulle kunna tro. Det krävs i själva verket dramatisk ny bevisning.

Att de sex vittnena inte skulle hålla för en ny rättegång har Högsta domstolen redan gett en fingervisning om, då justitieråden tidigare tagit del av deras berättelser och kommit fram till att de inte skulle ha resulterat i en annan dom.

Bevisningen mot Eriksson, som dömdes till åtta års fängelse, är för övrigt stark. Hans dna fanns på såväl helikopterns gps som på buntband som rånarna lämnade kvar i värdedepån. 

Och som om det inte vore nog med detta så har han lämnat en redogörelse för den aktuella dagen som inte saknar humoristiska inslag. Han köpte knark av en "tjej-Kalle", krockade med sin bil och blev beklagligt nog rånad av några bekanta vars identiteter han har vägrat att avslöja.

Och om han möjligen träffade någon av de andra i rånarligan så var det för att diskutera vindkraft.

Ni hör hur det låter. I den mån det blir nya rättegångar i helikopterrånet så är det om hjärnorna bakom kuppen mot all förmodan åker fast.  Det är nämligen ett gäng småhandlare som har dömts.

Deras chefer lever i frihet i högönsklig välmåga och kan dricka dry martinis och äta hummer i många år framåt, då de 39 miljonerna är spårlöst försvunna.