Om Eklund är skyldig så är han en seriemördare

KOLUMNISTER

Om Anders Eklund mördade Jasmina så är han en seriemördare.

Han är en polisiär mardröm: en person som dödar utan att ha anknytning till vare sig offer eller brottsplats.

Att försöka binda en gärningsperson vid ett 17 år gammalt mord där kroppen saknas är en inte helt tacksam uppgift för åklagare och kriminalutredare.

Men det finns i detta fall även vissa fördelar. Den misstänkte mördaren sitter inlåst, lär inte gå upp i rök och kan inte heller längre göra sig av med bevis.

Polisen kan med andra ord i lugn och ro vända upp och ner på den befintliga utredningen om Jasminas gåtfulla försvinnande och undersöka om det går att knyta Eklund till brottet.

”För tidigt att säga”

Det är dock alldeles för tidigt att säga att denna kriminalgåta är på väg att få sin lösning. Eklund, dömd för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren, är skäligen misstänkt för ytterligare ett mord. Det är den lägre misstankegraden och innebär att indicierna inte är särskilt starka.

Men om han skulle visa sig vara skyldig så har vi att göra med en seriemördare. Termen ska ha myntats av FBI på 1970-talet och beskriver en person som mördar minst tre personer vid olika tillfällen för att uppnå tillfredställelse av en eller annan form.

Till exempel Mattias Flink, som sköt ihjäl sju personer samma natt, är med andra ord inte en seriemördare.

”Seriemördare mardrömslika att utreda”

Seriemördare är ofta mardrömslika att utreda. En mördare känner för det mesta sitt offer mer eller mindre väl. Genom att kartlägga omgivningen hittas ofta de avgörande ledtrådarna.

Och om det inte finns någon relation mellan gärningsperson och offer så brukar brottet i varje fall ske på orten där båda bor, vilket ger en geografisk avgränsning som underlättar. 

Eklund, som i sitt arbete som lastbilschaufför åkte kors och tvärs runt om i landet, kände inte sina två offer. Inte heller mördade han dem där han bor.

Går det att utesluta att Eklund, som har avtjänat flera fängelsestraff för våldsbrott mot unga kvinnor, gjort sig skyldig till ytterligare, ouppklarade mord?

Givetvis inte. Men vi ska ha i åtanke att rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp redan har undersökt om det går att koppla honom till olösta fall.

ARTIKELN HANDLAR OM