Skrota systemet med nämndemän

KOLUMNISTER

"In med dom i deras moské. Oj, brann den upp?", vräkte nämndemannen ur sig på en av alla dessa rasistiska sajter.

Att riksdagen vägrar att skrota ett system som tillåter politiska extremister att bli amatördomare är mycket dystert.

Expressen avslöjar i dag att Håkan Malmgren, toppnamnet för Sverigedemokraterna i Tomelilla, varit synnerligen aktiv på forum som mest tycks frekventeras av människor som missköter sin medicinering.

Det är "typiskt zigenarbrott" hit och "ut med slöddret" dit då Malmgren får upp farten. Och efter mordbrandsförsöket mot Lars Vilks föreslog han att de skyldiga skulle tvingas in i en moské som sedan händelsevis brann upp.

Han är även nämndeman vid Ystads tingsrätt och som sådan fullvärdig domare då till exempel en muslim eller rom ställs inför rätta. Kan vi lita på att sådana personer får en rättssäker, saklig prövning av denne hobbydomare? Givetvis inte.

Malmgren är lyckligtvis inte ett problem särskilt länge till, då han kommer att få sparken. Men det beror ju endast på att han har avslöjats. Annars hade han nämndemannat vidare med förutfattade meningar om vissa individers skuld.

Han är bara det senaste av en lång rad exempel på ett system som har blivit allt mer ohållbart i takt med Sverigedemokraternas framgångar.

Och om några dagar kan situationen bli ännu värre. Svenskarnas parti, som genomför den största nazistiska valsatsningen sedan andra världskriget, ställer upp i ett 30-tal kommunval.

Vi kan i Sverige år 2014 med andra ord hamna i något så mardrömslikt som en situation där nazister får rätt att utse partikamrater som domare i våra domstolar.

Om regering och opposition hade lyssnat på nämndemannautredningen som lade fram ett klokt förslag med genomgripande förändringar av systemet så hade vi troligaste sluppit detta elände.

De viktigaste förslagen var att minska amatördomarnas inflytande och bredda rekryteringsunderlaget så att inte endast aktiva politiker kunde komma i fråga.

Regeringen gick förvisso med på några av förslagen. Kravet på nämndemäns lämplighet skärps och valet av dem ska hållas vid annan tidpunkt än kommunvalen för att markera att det inte är ett politiskt uppdrag.

Men i allt väsentligt slängdes utredningen i papperskorgen, vilket är olyckligt.

Jag säger inte att nämndemannasystemet i sin helhet ska skrotas. Att människor som inte är jurister deltar i dömandet är ett fundament i rättsskipningen i hela västvärlden och bidrar till att upprätthålla förtroendet för rättsväsendet.

Och en pensionerad överläkare behöver inte nödvändigtvis vara sämre på att värdera skuldfrågor än en 31-årig jurist.

Men om vi inte vill ha nazister eller figurer som raljerar om innebrända muslimer som domare måste något radikalt ske.

Jag är dock rädd för att riksdagen, från vänster till höger, är mer intresserad av reträttposter för kompisarna i partierna än ett anständigt rättsväsende.