Farligt om kommuner börjar anlita medborgargarden

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Den allmänna ordningen är en polisiär fråga.
KOLUMNISTER

Att kommuner har börjat avlöna outbildade nattpatruller för att hålla uppsikt över gator och torg är djupt problematiskt.

Den allmänna ordningen är en polisiär fråga – och de som patrullerar kan råka mycket illa ut.

Min första tanke då jag i morse hörde talas om fenomenet var att det inte låter klokt. Medborgargarden som får betalt för att upprätthålla ordningen?

Men efter att ha lyssnat på reportaget om den lilla kommunen Herrljunga i P1 morgon inser jag att frågan inte är helt enkel.

Polisstationen i den lilla kommunen lades ner för nio år sedan och efter att ha drabbats av skadegörelse förra året som kostade en miljon kronor har politikerna beslutat att avsätta 100 000 för att städsla 15 ideella föreningar att patrullera om nätterna.

Närmaste polisstation ligger i Alingsås, fyra mil bort, och i inslaget var regionpolischef Klas Friberg självkritisk: polisen har de senaste åren inte gjort ett tillräckligt bra jobb i Herrljunga.
Något måste med andra ord göras. Herrljungas och andra kommuners lösning är dock av flera skäl dålig.

Förvisso är det vanligt att kommuner avlönar vaktbolag att hålla uppsikt över till exempel fastigheter som kan tänkas utsättas för skadegörelse eller inbrott. Och att människor engagerar sig i brottsförebyggande arbete är lovvärt. Ordningsmakten har inte ögon överallt hela tiden.

Men ett samhälle som börjar anlita andra aktörer än polisen för att hålla ordning på gator och torg är ett samhälle som tar betydande risker.

Nattpatrullerna har fått instruktioner om att inte försöka spela hjältar om de blir vittne till ett pågående brott utan i stället slå larm till polisen.
Men är det säkert att de klarar av att lägga band på sig själva? Att ingripa mot brottslingar är att utsätta sig för fara. En fara som ökar om de som lägger sig i saknar adekvat utbildning.

Det finns också en risk för att nattpatrullerna ställer till det för sig. Nyligen dömdes tre män till fängelse för att gått alldeles för långt då de tillfångatog en misstänkt tjuv.

Polischef Friberg lovar nu att polisen ska bli mer närvarande i Herrljunga och börja göra bättre utredningar då brott har skett.

Det är bra. Det är det enda alternativet till en lösning som riskerar att urarta till en mardröm.         

ARTIKELN HANDLAR OM