M försöker ta tillbaka väljarna från Åkesson

Jimmie Åkesson, SD.
KOLUMNISTER

Det moderata tiggeriutspelet följer en tydlig trend i vår tids kriminalpolitik.

Genom att modifiera sverigedemokratiska förslag ska väljarna lockas tillbaka från Jimmie Åkesson.

Justitieutskottets ordförande Beatrice Ask och moderaternas partisekreterare Tomas Tobé föreslår i dag att organiserandet av tiggeri ska förbjudas genom ett antal lagändringar.

De förklarar dock inte i sin mångordiga debattartikel i ämnet vad de menar med organiserat tiggeri. Möjligen har de slarvat, möjligen vet de precis vad de sysslar med.

De tiggare vi ser från Rumänien och Bulgarien på gator och torg runt om i landet har ju organiserat sig i så måtto att hela familjer eller i princip samtliga invånare i en by kommer hit tillsammans.

Om det är dessa människor Ask och Tobé syftar på så skulle nya lagar onekligen få konsekvenser. Vem vet, kanske tvingas barncancerfonden ta bort sina insamlingsbössor från livsmedelsaffären. De har ju inte hamnat där av en slump. Och hur går det med moderaternas vädjanden om tillskott till partikassan inför nästa valrörelse?

Möjligen tänker de på hänsynslösa kriminella ligor som utnyttjar fattiga människor och tvingar av dem en del av pengarna de lyckas tigga till sig. I så fall har de gått på en myt som har fått en inte föraktlig spridning.

Det är i varje fall så att varken poliser, kommuners socialtjänster, hjälporganisationer eller regeringens tidigare hemlöshetssamordnare Michael Anefur har hittat något som tyder på att tiggeriet styrs av kriminella organisationer.

Men undantag finns. I såväl Halland som Värmland pågår utredningar om misstänkt människohandel kopplat till tiggeri. Personer ska genom något slags tvång ha ägnat sig åt att samla in pengar.

Ask och Tobé vill med andra ord, om denna tolkning av deras debattartikel är korrekt, förbjuda något som redan är förbjudet. Människohandel – att transportera offren från ett ställe till ett annat i syfte att utnyttja dem på ett eller annat sätt – är dessbättre olagligt.

Ett svårbegripligt förslag som det knappast går att få parlamentarisk majoritet för – övriga partier inom alliansen har redan protesterat i högan sky och vare sig vänsterpartiet eller miljöpartiet lär applådera – låter möjligen som någonting att rycka på axlarna åt.

Ingen föreställning kunde vara mer felaktig. Sverigedemokraternas framgångar har nämligen resulterat i att partier som på goda grunder berömt sig för att inte närmat sig Åkessons invandringspolitik i stället dystert nog stjäl friskt från dess kriminalpolitik.

Hårdare syn på vad livstids fängelse betyder, skärpta straff för knark och avskaffande av ungdomsrabatt vid fängelse är bara några av de krav som SD har drivit och som alliansen sedan har stöpt om och gjort till egna förslag.

Just förbud mot tiggeri har de främlingsfientliga högerpopulisterna tjatat om i fler motioner än vad någon vettigt funtad människa orkar räkna till.

Socialdemokraterna, ytterligare ett parti som är förtjust i att försöka vinna röster genom att utlova hårdare tag, har nyligen vunnit val och har därför kunnat unna sig lyxen att hålla sig undan det värsta skränandet.

I dag har ansvariga ministern Åsa Regnér dock sagt att hon välkomnar att moderaterna lägger konkreta förslag, vad hon nu menar med det.

Men det skulle förvåna om socialdemokraterna nappar på detta utspel. Det är nämligen inget annat än ett populistiskt slag i luften.