Det är en attack mot demokratin

KOLUMNISTER

Att kasta en skarpladdad handgranat mot poliser är inte bara ett försök att mörda.

Det är även en attack mot demokratin.

Märkligt är att de tre angreppen mot polisen i Tumba natten mot lördagen inte väckt större uppmärksamhet i tidningar, radio och tv.

Ett tiotal personer kastade sten mot poliser, det började brinna utanför polisstationen och någonting exploderade under en polisbuss.

Aftonbladet fick för några dagar sedan information om att det rörde sig om en handgranat, men först i dag, sedan den tekniska undersökningen blev klar, har polisen bekräftat uppgifterna.

Ingen skadades av handgranaten, men enligt uppgift åstadkom den över hundra små hål i polisbussens golv. 

Vad hade hänt om det inte varit ett av ordningsmaktens fordon med extra skalskydd som attackerades? Eller om någon befunnit sig i närheten?

En förundersökning om försök till mord är inledd. Det må låta dramatiskt, men är en korrekt rubricering: den som använder ett sådant vapen mot människor är likgiltig inför följderna.

Det är, med risk för att låta ödesmättad, även ett attentat mot rättssamhället och mot demokratin. Polisen är en av våra viktigaste myndigheter och en förutsättning för att samhället ska fungera.

Den skarpladdade handgranaten väcker också frågor om polisers arbetsmiljö. Polisfacket har slagit larm om en oroande utveckling med allt fler attacker mot poliser. Är Tumba ytterligare en upptrappning? Rikspolischef Dan Eliasson har anledning att följa utvecklingen noggrant.

Låt oss hoppas att de skyldiga grips. Människor som är kapabla till brott av det här slaget är ett hot mot oss alla och ska inte gå fria. Vi talar om terrorism.