Kämpade för flyktingar – utan att begripa det

Kent Ekeroth.
KOLUMNISTER

Veckan har bjudit på en story med ett betydande underhållningsvärde.

Utan att begripa det har sverigedemokraten Kent Ekeroth, slasksajter och rasistiska twittrare solidariserat sig med asylsökande som har fått uppehållstillstånd.

Vi tar det från början.

För några dagar sedan rapporterade SVT Dalarna att Svea hovrätt avgjort en tvist mellan Migrationsverket och det kommunala bostadsbolaget AB Hedemorabostäder.

Bostadsbolaget ville säga upp myndighetens hyrande av 15 av de drygt 100 lägenheter som asylsökande har placerats i. Lägenheterna behövdes för folk i bostadskön.

Hyresnämnden gav Hedemora rätt, Migrationsverket överklagade och i tisdags gick hovrätten på myndighetens linje.

SVT:s rapportering ledde snabbt till högt blodtryck i nätmiljöer som något så när sunda människor undviker.

"När blev svenskar såna naiva idioter", muttrade någon, "Hur länge ska folket tåla att kränkas", morrade en annan och "Svea hovrätt är köpt av PK", röt en tredje.

Det var ett liv och ett kiv på Flashback, Avpixlat och de andra i sammanhanget pålitliga aktörerna. Invandrarna snor våra brudar, våra jobb och våra bostäder.

Och på Twitter förkunnande riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som i veckan har utmärkt sig med att påstå att "folk riskerar att få cancer av massinvandringen", att "Migrationsverket helt klart är svenska folkets fiende".

En snabbsökning ger vid handen allt prat i sociala medier under de senaste dygnen som rört Svea hovrätt handlar om just den här historien.

I dagens samhällsdebatt går det emellertid stundom för fort. Vissa "debattörer" är inte särskilt intresserade av att ta reda på vad som har hänt. Även förmågan att läsa innantill lämnar här och där en hel del övrigt att önska.

Det framgick nämligen av SVT:s rapportering och av det pressmeddelande som hovrätten la ut om beslutet att det fanns en i sammanhanget viktig komponent. För den som gör sig omaket att läsa domen framgår det än tydligare.

Hedemorabostäder ville frigöra lägenheterna för att ge flyktingar som har beviljats permanent uppehållstillstånd och som redan bor i bostäderna förstahandskontrakt.

Bolaget argumenterade för att de inte ska behöva bo i lägenheter som Migrationsverket hyr och därmed bli andrahandshyresgäster med försvagat besittningsskydd.

Ungefär hälften av dem som står i den lokala bostadskön utgörs av den här kategorin personer. De vill själva hyra.

Naturligtvis går det att fråga sig om Hedemora egentligen hade andra bevekelsegrunder än att hjälpa flyktingar, men så här såg argumentationen ut i domstolen.

Hovrätten kom dock fram till att med det tryck som för närvarande råder på Migrationsverket så väger myndighetens önskemål tyngre.

Jag kan inte helt frigöra mig från misstanken att Ekeroths och diverse nättrolls raseri hade uteblivit om de visste att de ömmade för invandrare.