”Låt aldrig det här dramat få ett slut”

Det väldigt omdiskuterade ”ryska huset” på Lidingö i Stockholm.
KOLUMNISTER

Nya turer i mitt favoritdrama, ryska huset på Lidingö!

Vattnet har stängts av, polis tillkallats, anklagelser om annektering har haglat och en nervös chef på UD har lagt sig i.

Kort resumé:

När Sovjet upplöstes 1991 så konfiskerade den ryska staten ett säkerhetsbolag i S:t Petersburg som den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer var störste ägare i.

Affärsmannen blåstes på motsvarande 40 miljoner kronor, blev arg och vände sig till rättsväsendet i Tyskland och Sverige med en begäran om att fastigheter i dessa länder skulle konfiskeras och säljas. Endast så skulle han få tillbaka sina pengar.

I Sverige valdes ett sjuvåningshus på Lidingö, som Sovjet köpte 1952, ut. Där bor sedan dess ryssar. Tvisten stöttes och blöttes tills Högsta domstolen gav klartecken till försäljning. En godbit som pressen naturligtvis inte ville gå miste om. Spaltmeter skrevs, tv rapporterade.

Utrikesminister Carl Bildt varnade myndigheter för att en tvångsförsäljning kunde få besvärliga följder och den svenska ambassadören i Moskva kallades till Kreml och fick veta att Putin inte var nöjd. Möjligen skulle den svenska ambassaden rent av beslagtas.

Det oansenliga, slitna huset utlöste kort sagt en diplomatisk fnurra på hög nivå och när det skulle säljas på auktion av kronofogden i Sundbyberg var såväl svenska som internationella medier på plats.

Ryssland suckade än en gång och när landet tidigare i år portade ett antal toppolitiker i Europa, däribland Storbritanniens tidigare vice premiärminister Nick Clegg, slängdes rikskronofogde Eva Liedström Adler in på listan.

I förra veckan rapporterade så TT om nya förvecklingar. Fastighetens ägare, advokat Stefan Häge, hade tröttnat. Han köpte för ett år sen huset för tolv miljoner. En bra affär kan tyckas, då det har värderats till cirka 60 miljoner, men ryssarna har vägrat att betala hyra.

De har dessutom satt upp betongfundament utanför fastigheten och spärrat infarten med en bom.

Häge lyckades förmå Lidingö kommun att stänga av vattnet till huset. De boende svarade med att ringa polisen. Vattnet var snart igång igen.

Nästa morgon ringde en chef på UD till kommunen och påpekade att ryssarna har diplomatisk immunitet.

När jag frågar Stefan Häge vad som kommer att ske härnäst svarar han luddigt att "åtgärder kommer att vidtas".

Låt oss hoppas det. Den här storyn får inte dö.