Vi behöver ett skydd mot politiska dumheter

Foto: AP
Polens president Andrzej Duda.
KOLUMNISTER

Svenska politiker har varit svårbegripligt lågmälda om den polska högerpopulistiska regeringens attacker på demokratin.

Ta bara urholkningen av författningsdomstolen, den statliga institution som kan ogiltigförklara lagar som bryter mot grundlagen.

Den förra polska regeringen utsåg fem nya domare då ett antal av de som satt hade gått i pension eller var på väg att gå i pension.

Nya presidenten Andrzej Duda ryckte på axlarna åt det demokratiskt fattade beslutet och vägrade att svära in dem. I stället utsågs fem andra domare som stödjer regeringspartiet med det Orwellska namnet Lag och rättvisa.

Är det så att det svenska politiska knappt hörbara mumlandet om Polens djupt obehagliga utveckling beror på att de skäms en smula?

De svenska kontrollfunktionerna som ska se till att politiker sköter sig har nämligen blygsamma mandat som sittande och avdankade ministrar kan strunta i efter behag.

Ta bara då Maud Olofsson vägrade att infinna sig till konstitutionsutskottet för att svara på frågor om Sveriges troligen sämsta affär någonsin, Nuon.

En utredning tillsattes raskt. Bör utskottet ges befogenheter för att tvinga in före detta ministrar? Nej, för krångligt, kom utredaren fram till.

Sverige har, till skillnad mot många andra länder i västvärlden, inte ens en författningsdomstol.

Bör en sådan inrättas? Ja, ansåg jag då regeringen arrogant gäspade åt Lagrådets historiskt starka sågning av förslaget att införa id-kontroller på bussar, tåg och färjor från utlandet.

Lagrådet är en myndighet bestående av företrädesvis domare från högsta domstolen som ska granska lagförslag innan de läggs fram för riksdagen. Det är bra att den finns, då våra politiker inte alltid är ett under av intelligens i sitt lagstiftningsarbete. Dessvärre är den tandlös.

Fördelar finns med en författningsdomstol. Den kanske viktigaste är att den stärker medborgarnas skydd mot politisk galenskap. Tysklands Förbundsförfattningsdomstol existerar av en anledning.

Men det finns även nackdelar. En sådan domstol innebär att vi får en förskjutning av makten från riksdag och regering och ytterst folket till juridiken. Det är inte nödvändigtvis hälsosamt.

Dock finns en medelväg. Gör lagrådets avslag bindande. Det försvaret mot de värsta dumheterna behövs.   

ARTIKELN HANDLAR OM