”Olof Palme chillar på månen – med Elvis, Marilyn och JFK”

KOLUMNISTER

Den gångna helgen måste ha fått Samuel Beckett att le i sin himmel.

Debatterna som kom och gick innehöll nämligen ett betydande om än oavsiktligt underhållningsvärde som borde ha tilltalat den litterära absurdismens främste företrädare.

Förvirringen inleddes med Palmemordet. 30 år har gått sedan skotten föll på Sveavägen och privatspanarna, som länge hållit en låg profil, vaknade till liv.

Bloggar och Facebook svämmade över av teorier om att statsministern egentligen sköts framifrån, att någon av de tre sönerna höll i revolvern och att Olof Palme lever och chillar på månen tillsammans med Elvis, Marilyn och JFK.

Sverige är inte större än att det normalt endast finns utrymme för ett ämne åt gången för konspirationsteoretikerna att slänga sig över, men så slog Expressen till.

Tidningen hävdade att Gina Dirawi skulle sjunga nationalsången på arabiska i Melodifestivalen, vilket givetvis ledde till omedelbar och kollektiv hjärtinfarkt bland tomtar och troll och anonyma twittrare.

En viss förstämning noterades då det visade sig att programledaren i själva verket avsåg att framföra en folkvisa i  översättning, men "Sverigevännerna" fick ny kraft då det stod klart att ett ord skulle bytas ut i "Du gamla, du fria". "Jorden" i stället för "Norden".

En fräckhet som även fick några av högerns främsta tänkare att vakna till liv.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, lanserade den djärva teorin att Dirawi egentligen vill avskaffa nationen och Hanif Bali, nyligen invald i moderaternas partistyrelse, twittrade insiktsfullt att SVT med tilltaget försökte tvätta bort antisemitism från hennes varumärke.

Längst gick Tino Sanandaji, i vissa kretsar hyllad som den ende nationalekonomen som berättar sanningen om invandringens kostnader, som i ett långt inlägg på Facebook varnade för att tv-profilen försöker förvandla Sverige till ett "arabland".

Det offentliga samtalet borde inte kunna bli mer bisarrt än så här, men så gjorde FI-studenter, en medlemsgrupp för studerande inom partiet Feministiskt initiativ, entré.

En talesperson för gruppen kritiserade en nyinvigd hen-toalett i Uppsala, som visade sig vara "problematisk och kränkande för icke-binära".

Inte ens Killinggänget hade kunnat komma på de senaste dagarna.