EU var en viktig aktör - så vad händer nu?

Foto: AP/TT
En man går förbi gammal IRA-graffiti vid Falls Road i Belfast, Nordirland.
KOLUMNISTER

BELFAST. Falls Road har blivit en turistattraktion.

De klottrade sympatierna med IRA har vittrat, några japaner fotograferar en väggmålning med ­inskriptionen ”END BRITISH RULE” och ­guidade turer erbjuds.

Det har gått 30 år sedan min bror och jag, unga och odödliga, tog färjan över från Skottland till Belfast och äventyret.

Men stridsvagnarna, de beväpnade soldaterna och taggtråden tog stöddigheten ur oss och vi pep snabbt ner till Dublin och tryggheten hos farmor.

Den här gången har John och jag halvvuxna ungar i baksätet och Falls Road, huvudgatan i västra Belfast och symbolen för den blodiga epoken, är sömnig och vänlig.

I vår hyrda stuga i Donegal läser jag i The Irish Times om ledarskribenternas oro inför folkomröstningen. Den nordirländska ekonomin bygger i stor utsträckning på ett jordbruk som har dopats av Bryssel. Vid ett brexit går finanserna åt helvete och The United Kingdom får sin enda landgräns mot EU på den irländska ön.

Och det sista denna lilla del av Europa ­behöver är nya barriärer mellan norr och söder. ­Visserligen är 1998 års fredsavtal tämligen ­ stabilt. Men allt som ökar känslan av separatism ­mellan öns två delar - ­fysiskt, ekonomiskt, psykologiskt - riskerar att utlösa nytt våld.

Att grindarna i den flera kilometer långa mur i Belfast som skiljer katolska och protestantiska kvarter från varandra ännu år 2016 är ­låsta om natten säger någonting om spänningarna.

Många är de som förlorade anhöriga under The Troubles. Hatet och bitterheten och smärtan och ­sorgen ­lever.

På puben i Falcarragh, en by strax söder om gränsen, hänger porträtt på IRA-män som stupat och gubbarna dricker Guinness och ­drömmer om framgångar för Irland och förluster för England i EM.

Det är nog lika bra att smutta på sin stout under tystnad och under inga ­omständigheter nämna att även Nordirland gick vidare från gruppspelet.

Några dagar senare, på ­andra sidan brexit, kör vi än en gång genom duggregnet längs Falls Road på väg till George Best Airport.

EU var en viktig aktör ­under fredsprocessen, Nordirland röstade med bred marginal för att stanna kvar och så fort valresultatet var klart restes politiska krav på folk­omröstning om återförening av ön.

Hur ska det nu gå för dig, Belfast?

ARTIKELN HANDLAR OM