Är det här ett nytt Knutby vi bevittnar?

1 av 16
KOLUMNISTER

Om misstankarna stämmer så kommer den 41-åriga kvinnan att bli en av de mest uppmärksammade personerna i svensk kriminalhistoria.

Mord och mordförsök på föräldrarna, en make som mystiskt drunknat och en nyligen nedlagd utredning om sexuella övergrepp på flyktingpojkar.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

Först som sist bör följande påpekas: Den 41-åriga kvinnan är anhållen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Jag har jobbat som journalist i ganska många år vid det här laget och orkar inte hålla reda på alla gånger kvällspressen gått i taket för att bara några dagar senare falla till golvet likt en punkterad ballong.

Nyhetsadrenalinet var på topp exempelvis då den först misstänkte för mordet på Anna Lindh greps och då Säpo tidigare i år kallade till presskonferens och dramatiskt tillkännagav att en förmodad terrorist jagades.

Med det sagt så är detaljerna i den nu pågående utredningen udda, för att uttrycka det milt.

Om kvinnan, som greps på Arlanda när hon i måndags försökte lämna landet, har mördat sin far och försökt mörda sin mor i parets sommarstuga i Arboga så är motivet rimligen ekonomiskt. Mannen var mångmiljonär sedan han några år tidigare sålt ett framgångsrikt företag.

Även en 18-årig man, som påstås vara kvinnans pojkvän, är anhållen. Han kan vara skyldig till inblandning på ett eller annat sätt. Han kan vara oskyldig. Det kommer troligen tiden att utvisa.

Är det ett nytt Knutby vi bevittnar? 2004 dömdes pastor Helge Fossmo och en ung kvinna för mord och mordförsök. Onekligen finns vissa likheter med Arboga.

Kvinnan var i somras för övrigt misstänkt för att sexuellt ha utnyttjat två ensamkommande flyktingpojkar på ett HVB-hem där hon var chef.

I förhör hävdade pojkarna att hon sagt att de inte skulle få uppehållstillstånd om de inte låg med henne. Samlagen spelades in, men då de var över 15 år och hoten inte gick att bevisa lades utredningen ner.

Flyktingpojkarna misshandlades senare. Den anhållne 18-åringen är föremål för polisens intresse i den utredningen.

Förra året dog kvinnans make under egendomliga omständigheter. Han hittades i vattnet vid samma sommarstuga där hennes pappa nu har mördats.

Mannen ska ha åkt ut med båt på Hjälmaren en sommarkväll och försvunnit. Först tolv timmar senare anmälde kvinnan honom försvunnen.

Paret gifte sig vid årskiftet 2014-2015 och mannen tecknade en livförsäkring med hustrun som förmånstagare.

En tid efter dödsfallet köpte kvinnan en fin bil.

Erfarna utredare fann detaljerna kring drunkningen egendomliga, men trots att de vände på varje sten hittades inte tillräckligt med indicier för att inleda en förundersökning.

Ett försäkringsbolag har överklagat nedläggningsbeslutet av dödsfallsutredningen och ärendet gås för närvarande igenom av åklagare.

Jag hade nog inte heller varit helt nöjd om jag var beslutsfattare på försäkringsbolaget.

ARTIKELN HANDLAR OM