Brottsoffer kan behöva en lagklok vid sin sida

KOLUMNISTER

En ung kvinna fälldes i går i tingsrätten för att ha ljugit om att ha blivit våldtagen.

Domen är ett bra exempel på hur viktigt det är att ett brottsoffer har en egen jurist vid sin sida under utredningen.

Om vad som hände på toaletten på en av Stockholms krogar en kväll för tre år sedan går berättelserna isär.

En kvinna uppsökte dagen efter sjukhus och anmälde att hon blivit våldtagen. Hon lämnade sådana uppgifter att polisen med hjälp av inre spaning snart kunde identifiera en misstänkt. Misstankar som stärktes då det visade sig att hans dna påträffats i hennes underbyxor.

Dessa indicier är tillräckliga för att få en person anhållen, häktad och möjligen rent av åtalad och fälld, men fallet tog en oväntad vändning då han i förhör plockade fram sin mobil.

Spelade in akten

Mannen hade spelat in akten på band. Ett något udda beteende som han i rätten förklarade med att han ville försäkra sig om att inte bli polisanmäld.

Av ljudet att döma var det glada röster och frivilliga sexuella aktiviteter som pågick.

Kvinnan åtalades för falsk tillvitelse, vilket är juridiska och betyder att en person lögnaktigt anklagar en annan människa för brott.

Allvarligt brott

Under rättegängen vidhöll kvinnan att hon blivit våldtagen, men det tror inte Stockholms tingsrätt på.

Domstolen går sedan noggrant igenom vad som krävs för fällande dom.

Rätten konstaterar att kvinnan "sanningslöst" pekat ut mannen som skyldig till brott. Men fanns det ett uppsåt? Den dimensionen är inte oviktig. Människor kan lämna felaktiga uppgifter av andra skäl än att de vill ljuga in någon i fängelse. Folk minns fel, missförstår, möjligheterna är många.

Att hon vid det första förhöret på sjukhuset lämnade felaktiga uppgifter går att förklara, anser tingsrätten. Hon kan ha varit chockad eller haft minnesluckor.

Det som fäller henne är att hon stod kvar vid sina uppgifter i senare förhör, även efter att ha hört inspelningen.

Det är ett allvarligt brott. Mannen har berättat om hur dåligt han har mått av anklagelserna. Han fick sparken. Vänner har vänt honom ryggen.

Advokatens insats viktig

Att rätten dömer henne till villkorligt och dagsböter i stället för fängelse beror framförallt på hennes ungdom. Hon var bara 19 då brottet skedde och det ska dessbättre enligt svensk lag ganska mycket till för att spärra in en person under 21.

Advokat Baharak Vaziri, mannens biträde, var delaktig i utredningen redan från början. Hon såg till att bandinspelningen spelades upp under förhöret. Hon övertygade honom att göra en motanmälan. Hon har legat på utredarna genom dessa år.

Advokatens insats var kort sagt viktig för att åtal skulle väckas.

Ett av förslagen som sexualbrottskommittén nyligen lade fram är att en person som anmäler ett övergrepp tidigt ska få en jurist vid sin sida.

Det är en mycket god idé. Ett brottsoffer behöver ofta en lagklok person som tillvaratar dess intressen långt innan en eventuell rättegång inleds.