Hon pratar privatekonomi – och jag fattar ingenting

KOLUMNISTER

Har ni lämnat in era deklarationer, som laglydiga ansvarsfulla svenskar?

Jag gjorde det via nätet. Tryckte bara OK, loggade sedan ut.

Trots att jag inte förstod en enda siffra. Eller i princip något enda ord.

Ränteavdrag, underskott av kapital, grundavdrag, skattereduktion, allmänna avdrag, förvärvsinkomst, kapitalinkomst.

Tecken och bokstäver omöjliga att begripa. Inte grekiska. KINESISKA.

För några år sedan var jag tvungen att betala tillbaka 63 000 kronor till Skatteverket efter en lägenhetsförsäljning. Jag förstod aldrig riktigt varför eller hur de hade räknat, men betalade snällt och med något svettiga händer in hela beloppet på angivet datum.

Jag är över 30 och borde ha koll på de beståndsdelar som utgör min privatekonomi. För att undvika att bli lurad. För att kunna ha kontroll.

Men jag är en ekonomisk analfabet.

Läser om Cardigans och The Hives, som bråkar om 18,5 miljoner. En revisor på deras gemensamma studio förde över pengar från det enda bandet till det andra, som ofrivilliga lån. Vem bär ansvaret? Vem borde ha haft koll?

Tänker på regissören Ingmar Bergman som i sin självbiografi Laterna Magica berättar om den skattehärva han drogs in i på 70-talet: ”Jag skrev under papper som jag inte läste, ännu mindre begrep”.

Hur många är vi inte som gör likadant? Som bara håller tummarna för att allting stämmer och litar på någon annan?

Min bankkvinna är en trevlig kvinna med ansvarsfulla glasögonbågar. Jag förstår ingenting av det hon säger men hennes läppar rör sig och jag borde haja för annars är det pinsamt så jag nickar och skriver under.

Bostadslån. Bundna räntor. Pensionssparande. Som ett år senare förvandlas till obegripliga punkter i en deklaration.

Jag önskar att jag fått lära mig att handskas med min privatekonomi redan i skolan. Lärt mig vad underskott av kapital är i stället för att tränas i hur man dukar bord på hemkunskapen. Kanske räknat lite på räntor i stället för att trilskas med elaka ekvationer jag aldrig fått användning för i verkliga livet.

Förra året fick Skatteverket påminna 260 000 svenskar som inte lämnat in sin deklaration i tid. 66 000 av dem krävdes på förseningsavgifter.

Ni har mina djupaste sympatier.

Själv tryckte jag bara OK.

FAKTA

Älskar

Nu inleds den här härliga tiden där vi, trots vårt så sekulariserade samhälle, får en massa röda dagar utströsslade till vårt förfogande. Ingen vet längre vad vi firar förutom sweet ledighet. Det räcker fint.

Älskar inte

Förlaget Egmont, som lanserar en rosa ”pysslig” tidning till små tjejer och en blå ”cool” fotbollstidning till små killar. År 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM