Alla beter sig illa – precis som du, jag och grannen

KOLUMNISTER

Han fick ett barn med hushållerskan. Ruvade på hemligheten i tio år.

I tisdags avslöjades orsaken till ­Arnold Schwarzeneggers havererade äktenskap – varför frun Maria Shriver lämnade honom efter ett, med ­Hollywoodmått mätt, rekordlångt och till synes lyckligt förhållande.

Trots att Arnold varit inblandad i oräkneliga skandaler under sin tid som både actionhjälte och politiker är rubrikerna nu av krigskaliber.

Hur KUNDE han? Han som var ­aktad guvernör och älskad familjefar!

Programledaren Ola Lindholm ­testades positivt för kokain efter en ­fotbollsmatch för några veckor sedan. Han nekade till brott, men omvärlden förvandlades snabbt till indignerade fågelholkar.

Hur KUNDE han? Ola har ju alltid varit så snäll och härlig mot barn!

Själv förstår jag inte hur någon kan eller ­orkar bli särskilt ­förvånad eller speciellt chockerad. Varken över ­mannen med politisk makt eller ­mannen som gör roliga program för barn.

Vissa tar droger. Vissa är otrogna. En del av dem som blir påkomna är ­offentliga personer.

Så är det, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

Förväntar man sig att man aldrig kommer att bli sviken blir besvikelsen så mycket tyngre att bära. Sanningen är ju att de flesta har en svajande ­moralisk kompass, att helgon inte är någon stor yrkesgrupp, att livet inte är ett pastellfärgat Beverly Hills-avsnitt eller en tårdrypande ­Dr Phil-episod. Och med tanke på antalet person­liga tavlor de flesta har ­stående i arkivet får moralkakorna oftast en ganska ­bitter ­eftersmak. 

Ingen är felfri och något av det dummaste man kan göra är att förutsätta att folk är smarta och vet sitt eget bästa.

Vi har all rätt att bli arga och upprörda över det andra gör, att ta ­avstånd och bojkotta. Prote­stera. Rösta fram politiker som kan skapa regler och ­lagar för vad som är okej eller inte.

Men vi kan inte hindra människor, kända eller okända, från att begå misstag eller bete sig illa. Det ­kommer de fortsätta att göra. ­Precis som du och jag och grannen.

Idiotin går tyvärr inte att utrota.

Däremot går det att sluta ­vara naiv.

FAKTA

Älskar

Någon galen och samtidigt extraordinärt stillös individ är beredd att hosta upp 180 000 kronor för prinsessan Beatrices ­utomjordiska huvud­bonad. Sådana tilltag måste man hylla, utan förbehåll.

Älskar inte

Häromveckan åkte jag till akuten på ett stort sjukhus i Stockholm tillsammans med en vän som mådde kasst. Överallt låg patienter, korridorerna var fulla av britsar och insynen i andra människors privata lidanden total. Enligt Dagens Medicin har tre fjärde­delar av landets sjukhus överbeläggningar.

Å fan! Och det är så förbannat ovärdigt.

ARTIKELN HANDLAR OM