Världsledarna måste visa krafttag på gymmet

Foto: AFP
Vladimir Putin visar gärna upp sina träningsrutiner för omvärlden.
KOLUMNISTER

En undersökning har visat att 76 procent av amerikanerna tycker att det är mycket viktigt att deras blivande president har ”hälsosamma rutiner”.

Förmodligen kommer de att bli nöjda efter valet den 8 november.

Demokraternas Hillary Clinton har enligt uppgift till Harpers ­Bazaar en personlig tränare som tre gånger i veckan kör ett hårt pass med henne klockan sex på morgonen. På helgerna dyrkar hon yoga och äter nyttiga snacks. Republikanen Jeb Bush gjorde sig av med tjugo kilo på ett halvår, bland annat genom att ersätta kött med fisk. Hans partikollega Marco Rubio startar varje dag med att gymma. Och Donald Trump ­spelar förstås golf regel­bundet.

Förutom att vara smart och ­karismatisk måste moderna politiker också visa sig handlingskraftiga på gymmet. Att bolma på ­cigarrer och ha pösmage är inget framgångsrecept längre. Nicolas Sarkozy var den förste franske presidenten att ha en egen personlig tränare. Barack Obama ­tränar sex dagar i veckan och har dessutom svart bälte i taekwondo. Putin är en jävel på judo och ­lägger gärna ut videor där han umgås med bänkpressen. Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke löptränar tre gånger i veckan. ­M-ledaren Anna Kinberg Batra springer Tjejmilen.

Tio procent av svenskarna lovar att röra på sig mer under det nya året och en del av dem lär lyckas.

Givetvis har även jag en plan för att komma i form. I år har jag till exempel anmält mig till en kurs i bastuversionen av yoga, bikram, trots att jag hatar både

yoga och värme. Kommer förmodligen aldrig att sätta min fot i lokalen.

Kanske just därför finns det få människor jag beundrar och avundas så mycket som dem som tränar regelbundet. De får oss ­andra alltid att känna oss lite mer misslyckade. Man kan säga att de redan är våra chefer. 0–1 för ­slöfocken.

För att basa över världen eller landet måste man kunna uppvisa engagemang och uthållighet. ­Fysisk träning är ett enkelt bevis – du ska helt enkelt helst ha ett sexpack under din kavaj på topp­mötet. Experterna är ense: en framgångsrik ledare rör på ­på­karna. Den som kan hålla ett ­nyårslöfte håller också andra ­löften.

En gång i tiden funderade jag på att ge mig in i politiken.

Kanske tur att jag ­avstod, jag har ­nämligen en ­välutvecklad fobi för träning. Det finns tyvärr inte en enda gen i min kropp som prioriterar ­motion.

Med andra ord: det finns en ­anledning till att det inte är jag som ­bestämmer över världen.

I alla fall ­inte det här året. Och ­antagligen heller inte nästa.

Himmel

 När jag behöver koncentrera mig lyssnar jag på operan ”Tosca”. Hela första ­akten lämpar sig väl för tankearbete och frenetisk tangenttryckning. Man drivs liksom framåt,  i takt med musiken.

Helvete

 Opera fungerar sämre när man kör bil. Minns en incident med arian ”Casta ­diva” ur ”Norma” och en påkörd baklykta. Höga toner och pampiga arrangemang är helt enkelt inte trafikkompatibla.