Sanna, mula hatarna med din egen bakelse

KOLUMNISTER

18-åriga Melloskrällen Ellen Benediktson kom från ingenstans. I det här fallet Heleneholms musikgymnasium i Malmö.

Föreställ er att folk hade sågat hennes outfit och kallat henne för en tonårig kärring. Och fantisera kring reaktionerna.

Exakt. Vi i PK-media hade tapetserat landet med skandalrubriker och resterande kulturmarxister hade twittrat tummarna ur led. Med all rätt.

2003 hände det, på riktigt. Sanna Nielsen skulle fylla 18 år och gick på Heleneholmsskolan. Tantepiteten haglade och folk häcklade hennes vita, heltäckande ­kostym. Ingen gick till hennes försvar.

Vad skulle hon ha gjort? Uppträtt i bar ­underkropp? Twerkat?

Hånandet började redan år 1996. Sanna ­Nielsen slog ­igenom i ”Café Norrköping” och blev samma år tidernas yngsta etta på Svensktoppen. Hon kallades för ”Sveriges yngsta tant”. Som elva­åring.

Öknamnet har förföljt henne genom hela karriären och själv är jag inte fri från skuld. Sanna Nielsen kommer från Edenryd, några kilometer från min hemkommun Sölvesborg. När hon dök upp på gymnasiediscon firades hon inte som någon home­coming queen. Vi fnissade snarare bakom ryggen på henne.

Sanna Nielsen är 29 år och har tävlat i Melodifestivalen sex gånger, snart sju. I alla andra fall hade en ­artist med den erfarenheten och ­kalibern beskrivits som ett fenomen. Varför är det inte så för henne?

Svaret ligger delvis i genren, att hon slog igenom som dansbandssångerska och fortsatte sin karriär med schlager. Att hon aldrig har gjort anspråk på att bli indiedrottning. Att hennes förebilder inte heter Madonna eller Patti Smith.

De heter Lill Lindfors och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Den andra förklaringen är hennes kön. För två år sedan slog den då 17-årige Kullaviksonen Ulrik Munther igenom i Melodifestivalen – i väst, skjorta, chinos och platt hatt. Inte beskrevs han som en förkrympt gubbe.

Som kvinna i offentligheten går det inte att göra rätt. Klär du av dig är du ett sexobjekt, klär du på dig är du präktigheten själv. Och kommer du från landsorten och får en egen ­bakelse uppkallad efter dig är du ett lovligt byte för hatarna.

Se bara på näringsminister Annie Lööf från Maramö. Hon är 30 år och har dragits med tantstämpeln sedan hon tog över som partiledare. Det jämnåriga språkröret, Vittsjösonen Gustav Fridolin, brukar beskrivas som ett politiskt underbarn.

På lördag tävlar Sanna Nielsen i Melodifestivalens andra deltävling. Allting tyder på att hon går direkt till final. Oddsbolagen tror till och med att hon kan vinna hela cirkusen.

Då hoppas jag att hon mular sina mobbare med Sannabakelser och skriker att den här segern, den är inte för er.

Vuxet barn 1

Självklart fungerar det här föraktet även i motsatt ­riktning. Varje gång Amy ­Diamond, 21, syns i rutan twittras och facebookas det flitigt om att hon fortfarande ser ut att ha mjölktänderna kvar.

Vuxet barn 2

Givetvis drabbas även ett fåtal män. Några gånger om året kommer chockrapporter om Ensam hemma-stjärnan Macaulay Culkins leverne. Barnet knarkar! Nej, han är 33 år och gör som alla andra Hollywoodprofiler.

ARTIKELN HANDLAR OM