Hotellets atmosfär är som i ”The Shining”

KOLUMNISTER

TJERNIVTSI, västra Ukraina.

Två damer med munskydd står bakom receptionsdisken i den dunkla lobbyn. Varför ska de ha ljuset på när det inte finns några gäster.

Hotellet har plats för 560 men på nyckeltavlan bakom damerna ser det ut som om alla rum är lediga. Jag frågar hur många fler som bor här.

–?Kanske 30.

Det vita munskyddet rör sig när hon andas.

Hotellet är elva våningar högt och hon ger mig en svit i hörnet på sjätte. Hon tilldelar min kollega Urban Andersson en svit på femte och vi ids inte fråga varför.

Jag är ensam på detta våningsplan. Den vänliga damen undrar om jag upplever det som problematiskt.

–?Inte alls, svarar jag. Varför det?

Om jag öppnar dörren har jag en 60 meter lång korridor rakt fram. Jag har stegat den två gånger. Ser jag till vänster har jag en annan tom korridor, kanske 50 meter.

Jag stegar den inte för det ger en kuslig känsla i ryggen att röra sig därute.

Byggnaden är i den storstilade eller snarare megalomaniska stil som utmärkte den sena Bresjnevepoken, när Ukraina fortfarande tillhörde Sovjetunionen. Hotell som Cheremosh brukar ha flera restauranger. Jag åker ner till receptionen och frågar var jag kan äta middag.

–?Restaurangen är satt i karantän på grund av influensan. Vi levererar frukost till ditt rum i morgon.

I lobbyn fungerar internet. På Ekots hemsida finns förklaringen till att hotell Chere­mosh har samma atmosfär som filmen ”The Shining” med Jack Nicholson.

Ett 30-tal personer har oförklarligt dött de senaste dagarna i västra Ukraina, 60 personer i hela landet. Regeringen har stängt alla skolor och förbjudit offentliga sammankomster. Man planerar inskränkningar i resefriheten.

För ett par veckor sedan handlade debatten i Sverige om att influensan var överdriven och vaccinationerna onödiga, dessutom dyra. Korkat av regeringen att beställa en massa vaccin.

Ukraina vädjar till omvärlden om hjälp med läkemedel.

Damen i receptionen säger att jag bör tvätta händerna ofta och skaffa munskydd.

–?Jag vaccinerade mig förra veckan, säger jag.

–?Vilken tur för dig! säger hon.