Vi ändrar historien med ett knapptryck

KOLUMNISTER

Det är bedrövligt att ett gäng mer eller mindre terrorister kan fälla människor på det här viset, sa Kerstin Lööf.

Hon är köttbonde och ledamot i branschorganisationen Swedish Meats ledning. Kommentaren gällde hennes ordförande Lars Hultström som avgick efter Djurrättsalliansens skandalbilder på vanvårdade grisar.

När blev det terrorism att avslöja missförhållanden?

Uttalandet fanns i Dagens Nyheter i söndags. DN citerade ATL, en affärstidning på nätet som ges ut av Lantbrukarnas riksförbund.

Men på ATL:s hemsida fanns i måndags bara följande citat av Kerstin Lööf:

– Det är bedrövligt att ett gäng aktivister kan fälla människor på det här viset.

Två utsagor med olika betydelse. Vilken är den riktiga?

Jag kontaktade reportern Torbjörn Esping som skrev artikeln i ATL. Han berättade att Lööf sa terrorister, men vid lunchtid på söndagen ringde hon och begärde ändring till ”aktivister”. Det var det hon ­hade menat. Hon hade dessutom fått obehagliga mail sedan terroristcitatet började spridas.

Esping ändrade artikeln, ordet terrorister försvann från nätet och levde bara kvar i DN:s pappersupplaga.

Det är möjligt att Kerstin Lööf hasplade ur sig något hon inte menade. Det är också möjligt att hon kom på att hon menade något annat än terrorister när hon fick mothugg.

Esping vill låta dem han intervjuar framföra sina bästa argument. Det är hedervärt.

Om han och ATL:s ansvarige utgivare tänkt ett varv till kunde de gjort ett tillägg där Lööf fick nyansera sig eller ta tillbaka. Men att helt sonika skriva om citatet?

Internet är en teknik som ger oss möjlighet att omforma historien varje dag, efter rådande vind. Var och en sin egen censor, så mycket effektivare än de gamla sovjetiska som klippte och klistrade i uppslagsverken så att det förflutna passade nuet.

Några knapptryck bara, och det förgångna får en ny belysning. Några knapptryck och Kerstin Lööf säger något annat än hon gjorde.

I denna stund använder miljoner människor världen över nätet som uppslagsverk.

Det är historiens effektivaste kunskapsmaskin, och aldrig har det varit lättare att manipulera vår kunskap om historien.