Apor och grisar har inte dolda agendor

KOLUMNISTER

Den gamla sanningen att apor är pålitligare aktieanalytiker än civilekonomer är orättvis. Nya rön visar att civilekonomerna har fel så ofta att all jämförelse är kränkande för apan.

Jag skriver detta på fullaste allvar och har även kontrollerat med Skansen vilka djur som är tillgängliga för att ge råd.

Ni kan i förtroende vända er till minigrisen Alva, guerezaapan Lilleman och fjällugglan Fideli. Jag har valt tre arter för skilda riskprofiler. Alva är en analytiker som rotar i nya marknader, Lilleman en djärv mäklare i riskbranscher och Fideli kan ni betrakta som eftertänksam, specialiserad på svenska storbolag.

Analysmetoden utformas efter respektive rådgivares egenheter. Om Alva struttar till vänster blir den kinesiska tillväxten över åtta procent. Om Lilleman kliar sig i armhålorna mer än 27 gånger på en timme bör ni se upp med brasilianska IT-aktier. Fidelis tystnad kan tolkas både positivt och negativt för skogsindustrin.

Internetbanken Nordnet har undersökt hur ofta de stora bankernas och aktiemäklarnas börsanalytiker träffar rätt i sina prognoser.

Fjärde kvartalet 2009 hade de rätt i 39 procent.

Det betyder att de hade fel i 61.

Tredje kvartalet hade de rätt i 21 procent av prognoserna.

De hade alltså fel i 79.

Nordnet saknar egna analytiker och kan i eget intresse och med sann skadeglädje publicera dessa tal. Det gör dem inte mindre intressanta.

Analytiker från nio stora bolag, till exempel Handelsbanken och HQ Bank, gav prognoser för hur Lundin Petroleums vinst skulle bli. De gissade fel med 1 925 procent.

Representanter för 20 banker och mäklare gissade fel med 110 procent på Volvos vinst.

Jag vill här betona att den minoritet som haft rätt i sina prognoser sällan träffat mitt i prick. Nordnet tillåter en felmarginal på tio procent.

Analytikernas utlåtanden är mer komplexa än de som minigrisen, apan och ugglan förmår leverera, det är sant. Men den som vänder sig till Skansen kan vara säker på att rådgivarna där saknar dold agenda. De är inte ute efter att gynna sig själva eller sin arbetsgivare.

Formulera dina frågor rätt och du får opartiska svar med stor precision.

Du kan skryta med en egen analytiker som dessutom är billig i drift. Djuren bör inte matas.