Finansakrobaterna platsar på sporten

KOLUMNISTER

Det finns en kille som heter Fredrik Crafoord och som enligt Svenska Dagbladet är en finansakrobat i den högre skolan. När personer i näringslivet beskrivs så ska man akta sig. De brukar krascha. Mycket riktigt har Cra­foord hastigt och olustigt fått lämna sin post som tradingchef i HQ Bank. HQ står för Hagströmer och Qviberg, två herrar kända för gott självförtroende.

Tradingchef är detsamma som spekulationschef (med bankens egna kapital), fast trading låter förstås finare.

Jag vet inget om Crafoord utom det jag läst i SvD och i ett utlåtande från börsens disciplinnämnd. Av det framgår att finansakrobaten Crafoord två gånger varit föremål för mindre smickrande uppmärksamhet.

2004 kritiserade börsen avdelningen där Crafoord var chef för att ha manipulerat kursen på Ericssonaktier. 2008 anklagade börsen Cra­foord personligen för att ha manipulerat kursen på H&M-aktier.

Disciplinnämnden friade men saken blir inte mindre intressant för det. Uppenbarligen pågick svindlande affärer hos Hagströmer & Qviberg. Men affärspressen skrev inget om saken. Då. Först nu, när HQ Bank är i gungning, dras skiten fram.

Detta är den verkliga skandalen. Affärsjournalisterna agerar mer hejaklack än granskare av näringslivet.

Före bankkrisen 1990 hejade de på finansmän som tycktes bli rika som troll över en natt. Fastighetshajen Hans Thulin lyftes fram som ett föredöme, fast en enkel granskning av hans årsredovisningar visade att han levde på lånade pengar.

Sedan hejade de på pratkvarnarna i it-branschen. Den fria pressen hjälpte villigt till att blåsa upp bolag där det mest fanns luft.

Det finns många fler exempel, i Sverige och världen. Senaste finanskrisen hade inte blivit så djup, den kanske inte ens uppstått, om ameri-kans­ka tidningar gjort sitt jobb.

Mycket elände hade besparats vårt samhälle om affärspressen haft ett kritiskt öga. Och Fredrik Crafoord hade kanske haft jobbet kvar, basande över sunda affärer.

Snart är VM i Sydafrika över. Det vore fint om fotbollsreportrarna kom hem och tog över affärstidningarna. Då skulle vi få riktig journalistik.

Affärsjournalisterna kan bli trainees på sporten. De får börja med att skriva om korpen. Den som visar framåtanda kan gå hur långt som helst.