Väl innanför murarna blir man en i gänget

KOLUMNISTER

Urban Funered var en av dessa förargliga utnämningar som Fredrik Reinfeldt och Mats Odell nog helst glömmer.

Funered var direktör i Carnegie med ansvar för att banken följde finansmarknadens regler. Odell värvade honom till regeringskansliet för att hålla i utförsäljningen av statliga företag.

Funered fick titeln statssekreterare. Tionde september 2007 uttryckte Mats Odell sin glädje över Funereds ”gedigna erfarenhet och kompetens”.

Finansinspektionen var inte lika imponerad. Den publicerade tre veckor senare en rapport om Carnegie som var rena skräcklektyren. Banken hade inte varit så noga med tråkiga formaliteter. Efterlevnaden av regler ”synes ha varit styrd av tillfälligheter”. Det var alltså Funereds ansvarsområde.

Nu satt den mannen i regeringskansliet som finansmarknadsministerns högra hand. Bisarrt, kommenterade en tidning.

Funered avgick efter 23 dagar och vad gäller Carnegie tvingades staten rädda banken – ett av alla dessa fall då skattebetalarna tar över ruinen efter oansvariga och/eller inkompetenta direktörer.

Vart tog Urban Funered vägen? Blev han direktör

i BP? Chef för Lehman Brothers? Ekonomiminister i Grekland?

Nej, han har utnämnts till minister i Sveriges EU-representation. Funered bevakar finansmarknadsfrågor i Bryssel.

I vintras stod jag utanför president Prévals tillfälliga högkvarter i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Ett par led av vakter såg till att ingen nådde presidentens kontor men när jag väl krånglat mig förbi dem var jag välkommen, nästan en i gänget.

Préval var älskvärd, hans fru charmant och premiärministern dunkade mig i ryggen. Tio minuter tidigare hade han försökt kasta ut mig.

Det gäller att ta sig innanför muren.

Jag tänkte på det samma kväll när jag återvände till mitt välbevakade hotell. De hemlösa och hungriga svävade i mörkret utanför entrén. En och annan försökte lura sig förbi vakterna, förvissad om att bakom muren fanns mat och dryck.

Och jag tänker på det när jag reflekterar över Urban Funereds karriär.

Innanför muren är man trygg och blir omhändertagen.