Kvinnorna lapar i sig urgamla banaliteter

KOLUMNISTER
Peter Kadhammar

Sommar och sol, äntligen tid att vårda kroppar och knoppar. Jag får tag i några nummer av Hälsa, en tidskrift som år 1940 började utkomma under namnet Solvikingen. Jag påstår inte att den var nazistisk men namnet för onekligen tankarna till det då segerrika Hitlertyskland och dess dyrkan av det nordiska och renlevnadsfanatism (führern avskydde tobak och lär ha varit vegetarian).

Grundaren Are Waerland hade lidit av förstoppning. När han genom sund kost och livsföring befriade sig från besvären ville han frälsa resten av mänskligheten.

De metoder Hälsa rekommenderar är ofta urgamla, helst flertusenåriga och stammande från Indien eller Kina. Ju längre bort, desto effektivare metod. Ju äldre, desto bättre. I en annons för tofflor med piggar som stimulerar fotsulan står det:

”Zonterapi har praktiserats i Kina i mer än 5000 år.”

Det är en garanti för att tofflorna, som kostar 399 kronor, ger kunden inte bara hälsa utan också en lugnare själ.

En artikel om Ayurveda, ”en väl beprövad väg” till hälsa och balans från Indien, ger läsaren handfast undervisning. Följande tre meningar är citat ur Hälsas artikel:

Sluta äta när du är mätt.

Får du sova tillräckligt vaknar du pigg och utvilad.

När vi är i balans kommer våra positiva sidor fram och när vi är i obalans är vi mindre till vår fördel.

Ayurveda kan inte nog betona hur viktigt det är att sova. Om man är vaken på natten, berättar Hälsa, ”dräneras kroppen på energi”, en sanning som äger särskild aktualitet i vårt land efter midsommarafton.

Jag törs påstå att läsekretsen domineras av kvinnor. Gamla och unga, låg- och högutbildade, friska och sjuka, lapar i sig den orientaliska visdomen.

Vi inbillar oss att vi lever i en upplyst tidsålder, men i stugorna på landet och i städernas anonyma lägenheter hänger sig kvinnorna åt snabbköpsmysticism. Det kostar bara några hundralappar att inhämta flertusenåriga banaliteter, perfekt hälsa får man på köpet. Kittlande tofflor, spikmatta och blomsterolja. Yantra kit endast 349 kronor, ordinarie pris 799.

Vägen till ett bättre liv underlättas med mango och banan i håret, tipsar Hälsa, före detta Solvikingen.