Sjuka barn förväntas äta äcklig skräpmat

KOLUMNISTER

För två och ett halvt år sedan opererade jag hjärtat – by pass – i Karlskrona. Efter en vecka överfördes jag till ­rehabilitering på Saltsjöbadens sjukhus.

Där bestod middagarna av tung mat, till exempel köttbullar och stuvade makaroner.

Vi hjärtpatienter slevade i oss kolhydrater och kolesterol som jag trodde att vi skulle undvika. Jag sa till en läkare att jag hade förväntat mig större betoning på grönsaker. Han svarade att rehab tidigare anlitade systrarna Voltaire, berömda för god och hälsosam mat, men att patienterna protesterade. De krävde den feta föda som sannolikt hade bidragit till deras sjukdom.

Gemensamt för skildringar av en totalitär framtid brukar vara att medborgarna accepterar förtrycket och bidrar till det, bland annat genom att använda överhetens förvridna ord. George Orwell myntade i romanen ”1984” uttrycket nyspråk: krig är fred, okunnighet är styrka...

Svenska Dagbladet rapporterar om företaget Sodexo som levererar maten till Stockholms läns landsting.

Käket levereras i plastlådor och förra året brukade de explodera i sjukhusens mikrovågsugnar. Senaste nyheten är att svårt sjuka barn på Karolinska vägrar inmundiga Sodexos produkter. Anhöriga tar med mat till sina små, ungefär som i Kabul.

Sodexo har på sin hemsida slagord på engelska, i ljuset av de exploderande matlådorna ett stillsamt nyspråk: Quality of Daily Life Solutions. Making every day a better day.

Maten är oätlig men produktionen kostnadseffektiv, det sistnämnda är ytterst positivt, ett avgörande argument.

Vem bär skulden?

Landstingspolitikerna? Otvivelaktigt. Fantasilösa chefer på sjukhusen? Absolut.

Även vi själva eftersom industrimaten speglar vår syn på måltiden. Ju billigare fläskfilé desto bättre. Torsken tycks återhämta sig i Östersjön så vi kan köra i gång utfiskningen en gång till.

Vi kräver föda som inte smakar för mycket, som ger en snabb kick och som helst ska vara gratis.

Om någon försöker bryta mönstret, som Saltsjöbadens sjukhus, reser sig folket och ropar på nyspråk: Skit är mat! Äckligt är gott!

ARTIKELN HANDLAR OM