Lånehajar har flyttat in i styrelserummen

KOLUMNISTER

Postens bunt med reklam täcks av ett papper som ska se ut som en tidning. Den heter Uppslaget och hela första sidan och hela sista uppmanar mig att snabbt söka lån.

”Ge dig själv mer frihet.” Låna upp till 350 000 utan säkerhet av företaget Freedom Finance, ”Helping people from all walks of life”. En kvinna sträcker ut armarna och vänder ansiktet mot en blå himmel. Hon jublar av lycka.

På sista sidan lovar SE-Banken att om jag ringer dem kan jag få lånebesked direkt.

När jag var barn på 1960-talet var lånehaj en benämning på samvetslösa typer med kontoret på fickan. De svepte runt bland människor i svårigheter och gav snabba lån mot hög ränta.

Det var lätt att vigga men svårt att bli skuldfri. Dock var det säkrast att betala, annars kom en gorilla och bröt ben och armar av gäldenären.

Jag vet ingen som råkade i hajens käftar och kan inte minnas varifrån jag fick min skräck för ockrare. Tidskriften Det Bästa kanske. Den hade ibland rafflande reportage.

När jag var ung vuxen, i skiftet mellan 70- och 80-tal, hände det några gånger att pengarna var slut när jag betalt räkningarna i slutet av månaden. Jag begrep inte vart slantarna hade tagit vägen. Krogen? Mja, jag var aldrig kung i baren.

Om jag inte haft ett litet arv, betoning på litet, efter min pappa hade jag kanske frestats att ringa Freedom Finance eller SE-Banken för ett snabblån. Ansök nu!

Besked direkt.

Möjligheten fanns inte då. Banker och låneinstitut hade ännu inte av riksdagen fått frihet att påtruga folk krediter hur lättvindigt som helst. Den reformen kom några år senare och ledde till finanskrisen 1990.

Vi har inte hämtat oss än. Arbetslösheten parkerade på en nivå som tidigare var ett skräckscenario. Kriserna har de senaste 20 åren avlöst varandra i västvärlden. Den senaste knockade nästan USA. Grekland hade gått i konkurs om inte EU räddat landet – med mer lån.

Allt fler svenskar är registrerade hos kronofogden.

Lånehajen stryker inte längre omkring i fattigkvarteren. Han sitter i de finaste styrelserummen.

Pst, kompis! Låna 20 lax och ha lite kul! Återbetalning? Det ordnar sig alltid.

Inte.