Därför kallar jag honom inte åsna

Läs Peter Kadhammars kolumn

KOLUMNISTER

Gunnar Björkman heter biträdande stadsdirektören i Stockholm. Han är huvudstadens näst högste tjänsteman.

Biträdande stadsdirektör Björkman vill stämma värderingsföretaget Svensk kommunrating, som gjort en analys av Stockholms ekonomi. Företaget säger att det på sikt är ohållbart att sälja ut tillgångar som fastigheter, mark och kommunala bolag.

Detta finner direktör Björkman ”rent kränkande mot staden”.

Om kränkta städer vidtog ”rättsliga åtgärder”, som Gunnar Björkman hotar med, skulle våra redan ansträngda domstolar ha ännu mer att göra.

Göteborg känner sig skymfat så fort någon från Stockholm kommenterar stadens dåliga läge, småstadsaktiga politik eller ansträngda humor.

Eslöv har smädats så länge jag kan minnas.

Alla förstår varför.

För att inte tala om Fucking Åmål.

Född och uppvuxen i Säffle vet jag vad interkommunala kränkningar innebär för en bygds självkänsla. Jag talar för samtliga Säfflebor när jag säger att Hasse

Alfredsons så kallade skämt om en kopp kaffe var riktigt tråkigt.

Om städer förorättas gäller detsamma länder. Grekland kan omgående inleda globala förtalsmål. Skadestånden bör räcka för att reparera landets ekonomi vilken, i likhet med Stockholms, inte alls är så dålig som illasinnade kritiker påstår.

Som de flesta förstår är det dock inte möjligt för städer eller länder att bli förolämpade. Inte i juridisk mening. Det är inte ens möjligt för partier, idrottsklubbar eller bolag. Så vill vi ha det, ty annars vore mycken debatt, granskning och humor förbjuden.

När det gäller omdömen om enskilda personer finns däremot regler.

Skriver jag att Gunnar Björkman är en åsna närmar jag mig gränslandet för förtal. Å ena sidan är hans position sådan att han i den offentliga debatten får tåla hårda omdömen. Å andra sidan är det olustigt att förknippas med ett djur som symboliserar dumheten i dess renaste form.

Därför liknar jag honom inte vid något som helst djur. Jag tar avstånd från kränkande tillmälen. Jag vill bara säga att det är bekymmersamt att Stockholm har en biträdande stadsdirektör som tycks sakna fullt utvecklade demokratiska reflexer.