Lycklig barndom är ett bra sömnpiller

KOLUMNISTER

I söndags såg jag ”Spökskrivaren” på bio. Huvudpersonen har fått i uppdrag att författa en avgången premiärministers memoarer. Snart upptäcker skribenten att politikern ljuger om sin ungdom. Varför?

Innan rafflet börjar läser spökskrivaren statsmannens taffliga manus. Det börjar med en omständlig redovisning av barndom och rötter. Påvert och hederligt och så vidare.

Spökskrivaren stryker smörjan.

I måndags fick jag centerledaren Maud Olofssons bok ”Ett land av friherrinnor”. Inledningen heter ”Mina rötter”. Påvert och hederligt och så vidare.

Roman Polanskis film bygger på Robert Harris roman med samma titel. Den är, i thrillerns form, ett angrepp på Tony Blair. Var han en mullvad åt den ameri­kans­ka underrättelsetjänsten CIA?

Intrigen handlar om dolda sammanhang. Allt hänger ihop.

Robert Harris läste jag första gången i början av 90-talet när Jan Myrdal tipsade om debutromanen ”Fatherland”.

Myrdals föräldrar hette Alva och Gunnar. De var socialdemokrater, berömda politiker och forskare. De ägde ett hus i Gamla stan som de skänkte till partiet. Där bodde ordföranden Olof Palme. Han mördades 1986 och efterträddes av Ingvar Carlsson.

Denne hade en talskrivare vid namn Greger Hatt. Ingvar Carlssons tänkta efterträdare hette Mona Sahlin. Hon tvingades avgå efter att ha misskött sina kreditkort. Sahlin blev konsult och delade kontor i Gamla stan med talskrivaren Hatt.

Så småningom tog sig Sahlin tillbaka in i partiet. Greger Hatt, däremot, berättade offentligt inför förra valet att han tänkte rösta borgerligt. Socialdemokraterna förlorade och Sahlin efterträdde Göran Persson som ordförande.

Skriva bok är högsta mode bland politiker i år. Det ger tyngd inför riksdagsvalet. Sahlin har gett ut en, liksom Maud Olofsson. Olofsson berättar mångordigt om sin otroligt lyckliga barndom. Robert Harris Spökskrivare säger att den sortens politikerminnen bara har en funktion: att bota sömnlöshet.

Gissa vem som är spökskrivare åt Maud Olofsson.

Greger Hatt!

Fattar ni? Allt hänger ihop.

Han är en socialdemokratisk mullvad med uppdrag att sänka Olofsson. Hennes bok är så marterande trist att de som tänker rösta på henne somnar och missar valet.

Centerpartiet är historia. Uppdraget slutfört.