462 934 är beredda att rösta på rädslan

KOLUMNISTER

Vi lever i ett land med gratis och obligatorisk skola där barnen också fostras i demokratiskt tänkesätt.

De allra flesta vuxna i vårt land har arbete, ett faktum som ibland försvinner i debatten. Majoriteten lever så gott att Thailand blivit årligt utflyktsmål för hundratusentals svenskar. Varje person med anställning har rätt till minst 25 semesterdagar per år.

På folkbiblioteken är det gratis att låna böcker, musik och filmer. Det kostar inte ett öre att bilda sig.

Våra medier är anständiga. Sveriges Television står till tjänst med breda nyhetsprogram, undersökande journalistik och intressanta debatter. Vi har bra radiokanaler.

De som bor i storstäderna och som inte har råd eller lust att köpa en tidning, kan plocka åt sig Metro. (Fast alla dagstidningar samt mängder av tidskrifter finns förstås fritt tillgängliga på biblioteket.)

Om man hade beskrivit vårt land 2010 för en svensk år 1910 skulle han ha sagt: En underbar fantasi.

Aldrig i mänsklighetens historia har människor haft det så bra som vi, nu, här.

Naturligtvis finns problem, men av ett slag som de flesta på jorden önskar sig. Vårt största är att vi äter för mycket och rör oss för lite.

Det pågår en valrörelse där frågan är vad vi ska göra med alla våra pengar. Ska var och en få mer i egen plånbok? Eller ska vi lägga mer i gemensam pott?

I detta land finns ett parti som säger att vi ska riva moskéerna. Dess ordförande viftar med en bild av den dödsdömda iranska kvinnan Sakineh när han debatterar våldtäkter.

Sakineh har inte ett dyft med våldtäkter i vårt land att göra, men partiledaren viftar med bilden för att skapa rädsla. Han anser att ”muslimer” hotar västerlandets civilisation.

Denne partiledare målar upp även andra klyftor. Till exempel mellan vanligt folk som tycker om ”Allsång på Skansen” och den kulturelit som föredrar ”tjeckisk operett”.

6,5 procent av valmanskåren är beredd att lägga sin röst på den mannen, enligt Aftonbladets opinionsundersökning i går.

Det motsvarar 462?934 människor. I ett av historiens mest välmående samhällen väljer nästan en halv miljon rädsla, misstänksamhet, främlingsfientlighet, det illvilliga missförståndet och småskurna gnället. Jag kan inte tro att det är sant.