Reinfeldt sval mitt i hetluften

Kadhammar i kulisserna om statsministerns pressträff

Foto: Foto: Björn LINDAHL
Filippa och Fredrik Reinfeldt.
KOLUMNISTER

Stockholm.

När Fredrik Reinfeldt närmade sig slutet på pressträffen kunde jag skönja en fuktig hinna på hans överläpp, enda tecknet på att lördagen var en av årets varmaste dagar.

Termometern på Gondolen vid Slussen visade 28 grader men Moderatledaren tycktes lika sval som alltid.

Sval var han också mot journalisterna. Saklig. Sådan är Fredrik Reinfeldts stil. Inget småprat, inget smicker, ingen låtsad vänskap (hans presschef Roberta Alenius, däremot, slängde sig om halsen på Aftonbladets Lena Mellin; en konvulsion av hjärtlighet).

Ändå var detta årets kanske viktigaste möte för Moderatledaren.

Journalisterna var kallade till Stadsgården och hotellbåten Gustaf af Klint, där Moderaterna bjöd på smörgåsar, läsk och kaffe.

Vi skulle få höra ett kort anförande av Reinfeldt och ett längre av Anders Borg. Det sistnämnda påminde mer om en lektion. Borg vägledde tredje statsmakten genom en bunt kopierade overheadbilder:

– Om vi hoppar till bild fem... (rubrik: Bedömningar av jobbskatteavdraget).

Statsministern och finansministern utställde vallöften och förklarade ambitioner.

Södermalms torg, 250 meter bort, skulle snart fyllas av Reinfeldts anhängare. På Gustaf af Klints däck fanns blott runt 40 journalister, fotografer inräknade. Det var de vanliga. Knutson från Aktuellt. Silberstein. Kristoffersson från fyran. Eriksson från Svenskan och Brors från DN. Den där ledarskribenten som alltid oroar sig för muslimsk terrorism.

Mötet med dem var viktigare än det som strax skulle börja på torget. Genom journalisterna når Reinfeldt miljoner väljare, på torget några tusen som redan bestämt sig.

Men mötet på torget var förutsättningen för att de stora medierna skulle komma till Gustaf af Klint och ge Reinfeldt rejält med utrymme. Nu börjar valrörelsen!

Han plockade upp en lapp ur den gråa kavajens innerficka och höll upp den. En lista över rödgröna skattehöjningar. Kamerorna rasslade.

Pressekreteraren Sebastian Carlsson gick runt bland journalisterna och tipsade om att Fredrik skulle promenera med Filippa längs kajen.

– Ni kan vänta nedanför landgången.

Någon timme senare låg bilderna med lappen och promenaden ute på nätet.

FAKTA