Inget manifest är också ett manifest

KOLUMNISTER

Klockan 13.05 trädde Sahlin, Wetterstrand, Eriksson och Ohly in i salen. Det var då 17 timmar och 55 minuter kvar tills den första vallokalen skulle öppna – Centralen i Stockholm.

Har det tidigare hänt att en statsministerkandidat presenterat ett valmanifest så sent? Knappast. I torsdags satt Mona Sahlin i SVT och knackade på sitt armbandsur och antydde att det var timmar kvar tills hon skulle presentera de rödgrönas regeringsplattform.

Här kan jag skämta om att hennes klocka går för långsamt. Den gick sönder när hon knackade på den. Men det gör jag inte. Jag konstaterar att hon inte hade kunnat vänta en dag till, inte ens en halv, ty ett uteblivet manifest är också ett manifest.

Det hade berättat att de rödgrönas samarbete möjligen är allvarligt menat men svårt att realisera.

Ett uteblivet manifest hade uppmanat medborgarna att rösta bort Reinfeldt utan att veta vad de röstar för.

Det gjorde fackförbundet Byggnads i en helsidesannons i Aftonbladet i går. När annonsplatsen beställdes förelåg ingen alternativ regeringsplattform. Sålunda uppmanade Byggnads läsarna att i dag börja ”röst­a bort den sittande regeringen” i största allmänhet.

Presskonferensen i Fotografiska museets kala hall gav intryck av att vara hastigt påkommen, särskilt i jämförelse med Alliansens presentation av sitt manifest förra veckan.

Alliansen placerade i konsthallen Färgfabriken 92 stolar så att den stora lokalen inte kändes ödslig. De rödgröna ställde ut 56 som bildade en ö på betonggolvet.

Alliansen arrangerade en utskuren logotyp och ett bildspel med sina paroller. De rödgröna hade fått upp två små vepor med texten ”För hela Sverige” samt åtta affischer, tejpade på väggen, där de fyra partiledarna vandrar sida vid sida med blicken mot framtiden.

Alliansen bjöd på mackor, frukt och chokladkaka. Journalisterna åt med frisk aptit. De rödgröna rullade in bullar och mackor 20 minuter innan presskonferensen började. Då hade besvikna politiska reportrar konfererat om att skicka bud till McDonalds.

Innehållen i valmanifesten var till stora delar kända i förväg. Men formerna för presentationen berättade om en effektiv valmaskin och en som ännu inte är i ordning.

ARTIKELN HANDLAR OM