Få reagerade på att Mona citerade Marx

KOLUMNISTER

Ideologierna är döda och politiken en fråga om marknadsföring. Sägs det.

Konstigt nog har få reagerat på att Mona Sahlin tagit för vana att citera kommunismens fader Karl Marx. Senast när hon mötte Reinfeldt i Aktuellt i onsdags.

– Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, sa Sahlin.

Uttrycket använde Marx i ”Kritik av Gothaprogrammet” 1875. Sentensen är kort men rymmer definitionen av kommunistiska utopin (alltså i n t e Sovjetunionen). Marknaden har upphört, lönearbete finns inte längre, var och en bidrar efter förmåga till det allmänna och får det han behöver.

Man kan naturligtvis göra en ny tolkning. När jag talade med Sahlin i fredags sa hon att mottot uttrycker socialdemokratins själ och beskriver välfärdssamhället när det fungerar som bäst.

Hennes åhörare blir glada och säger:

– Nu känner vi igen oss!

Själv blev jag förvånad. Socialdemokratiska ledare har varit paranoida i sitt förhållande till kommunismen. Göran Persson, Ingvar Carlsson eller Palme skulle knappast ha använt dessa ord av Marx, om inte annat för att de var rädda att bli besmittade.

Jag kollade med Klas Åmark, professor i historia vid Stockholms universitet och ledamot i forskningsrådet vid Arbetarrörelsens arkiv.

– Man baxnar, sa han. Jag undrar om Sahlin visste att det var ett citat av Marx hon tog i sin mun. Men talskrivaren måste ha vetat vad han la på hennes bord.

Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola och författare till en stor biografi över Olof Palme, sa:

– Jag undrar om Sahlin har innebörden klar för sig.

Han trodde inte att Palme någonsin använde citatet. Det tror heller inte Henrik Berggren, författare till en nyutkommen biografi över Palme.

Jag kontaktade Sven-Eric Liedman, marxist och professor emeritus i idé- och lärdomshistoria. Han instämde. Palme, Carlsson och Persson yttrade icke denna mening av Marx.

Liedman tillade att Mona Sahlin kanske söker sig tillbaka till rörelsens rötter. Som alla vet finns det en fortsättning på Gothaprogrammet: tyska socialdemokratins Erfurtprogram av år 1891. Där återfinns Marx vackra ord. Kanske Sahlin och hennes stab studerat det dokumentet?

Jag svarade att Sahlins stab snarare studerar opinionsmätningar.

I fredags sa Sahlin att hon rös av vällust när hon som ung hörde Palme yttra: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Orden har följt henne genom livet.

Hon ska kolla var och när Palme höll talet. Sedan återkommer hon.

Jag lovar att meddela läsarna när svaret inflyter.

ARTIKELN HANDLAR OM