Veteranen Wetterstrand – en given röst för unga

Foto: Foto: lotte fernvall
Maria Wetterstrands parti är det största bland väljare under 35 i Uppsala, där hon i går valtalade.
KOLUMNISTER

UPPSALA. Maria Wetterstrand står i en hörsal tillhörig Uppsala universitet och orden porlar ur henne som en klar men ganska varm fjällbäck, nej, de rinner som en å – herre gud den svämmar över! – orden forsar som en älv i vårsmältningen.

Ingen utom Gudrun Schyman har sådan svada.

Men där Schyman har en egenartad andningsteknik, i likhet med vissa saxofonister tycks hon kunna suga in luft genom näsan samtidigt som hon släpper ut den genom munnen, på så sätt kan hon producera ord utan att hämta andan, talar Wetterstrand med pauser.

Studenterna lyssnar välvilligt. Wetterstrand är nästan en av dem. I blågrå tunika och jeans ser hon ut som en doktorand.

Men jeansen är av det dyra märket Max Mara och Wetterstrand är 37 år, lite för gammal för att vara forskarstuderande.

Miljön var fram till denna valrörelse Miljöpartiets existensberättigande. Lustigt nog är det nu, när miljöfrågorna sjunkit under horisonten, som partiet lyfter.

– Vi har nått ut bättre med andra frågor, säger hon.

Men i hörsalen kommer allt annat efter miljön.

Någon gång märks det att Wetterstrand representerar ett ungt parti. En student frågar hur Miljöpartiet ser på konflikten Israel–Palestina. Det obekymrade flödet av ord upphör.

Wetterstrand saknar autopilot i detta ämne. Hon svarar med svävande fraser om mänskliga rättigheter och att ställa samma krav på båda parter.

Miljöpartiet må vara ungt men Wetterstrand är veteran. Hon är faktiskt fyra år äldre än vad Mona Sahlin var när hon blev statsråd första gången.

Maria Wetterstrand har levt sitt vuxna liv i politiken. Ändå ger hon intryck av att vara en som står utanför, hon är inte som andra partiledare. Hon refererar till sin skoltid som om den var alldeles nyss. Hon skämtar om en usel lärare hon hade i mellanstadiet.

Reinfeldt är bara åtta år äldre men om han försökte samma jämbördiga skämt med en ung student skulle det bli pinsamt.

I går visade en opinionsundersökning att Miljöpartiet är det största partiet bland väljare under 35 i Uppsala. Om opinionsmätningarna stämmer blir det tredje största i riksdagen.

Från hemmastickade koftor med excentriska förslag (som att förbjuda vintertid) till att bli en maktfaktor bredvid Moderaterna och Socialdemokraterna.

Hur gick det till?

Det berättar jag i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM