Viktigast i livet är att företaget blomstrar

KOLUMNISTER

Jag sitter i Aftonbladets nya lokaler på Kungsbron i Stockholm. Alla är glada. Vi har fått semlor av företagsledningen. Passerkorten fungerar och IT-avdelningen är i full färd med att utreda hur telefonerna fungerar.

Vi producerar en papperstidning men är ett modernt och miljövänligt företag. Vi har inga papperskorgar. Koncernledningen i Oslo har fattat beslutet och i så fall är det rätt.

Vid en av våra nya soffgrupper såg jag i går ändå en och den tog jag.

– Vi ska inte ha papperskorgar! ropade en mellanchef.

– Därför bär jag bort den här.

Jag har ställt den vid mitt skrivbord så att den inte missbrukas.

Till höger har jag stora fönster. De är så tjocka att inget ljud tränger in. Jag ser ner på järnvägsspåren som leder in till Stockholms Central. Snön ligger nästan vit mellan spåren. Ibland rullar ett tåg förbi.

Huset jag sitter i hämtar sin värme från tunnelbanan som i sin tur värms upp av de tusen och åter tusen stockholmare som är lyckliga nog att ha arbeten att jäkta till. Förr satt de tysta och läste morgontidningen. Sedan satt de tysta och läste gratistidningen. Nu är de bara tysta.

Vad tänker de på?

Samma sak som jag. Hur de denna arbetsdag ska göra sitt bästa för att företaget ska blomstra och klara sig i den allt skarpare konkurrensen. Search for Excellence.

Tillsammans skapar vi ett överskott som gör oss rikare än någon generation före oss. Överskottet använder vi för att göra livet behagligare. Åhléns säljer glasögon med fönsterglas för den som har perfekt syn men ändå vill ge ett intellektuellt intryck.

Många med dålig syn använder linser. Om de ändå vill verka djupa kan de skaffa Åhléns glasögon.

Första intrycket är viktigt, särskilt för försäljare som är en växande yrkesgrupp. En del säljer jeans vilka är försedda med hål redan när de kommer från fabriken. De kräver mer arbete än byxor som är hela. I Turkiet dör arbetare i stenlunga efter att ha skrubbat denim.

En del föräldrar arbetar över för att kunna ge sina barn trasiga jeans. Snart kommer ungarna att tjata om fönsterglasögon.

Nu rullar ännu ett tåg förbi. Tekniken besegrar naturen. Vårt samhälle är i gång efter den improduktiva julhelgen. Jag är lycklig.

ARTIKELN HANDLAR OM