Kineserna kommer att befria världen

KOLUMNISTER

Världens godaste fika serveras nog i Haiti, Dominikanska Republiken och andra kaffeodlande nationer i Latinamerika. Det finns dock ingen internationell kedja av kaféer med ursprung i något av de länderna.

Amerikanska Starbucks grundades i Seattle, en stad som ingen människa förknippar med kaffe, däremot med regn och Microsoft.

USA är ökänt för sitt vedervärdiga blask. Ändå går vi till Starbucks när vi är utomlands.

Världens finaste kök torde vara de kinesiska och franska. Men det existerar inga stora restaurangkedjor från de länderna. Däremot finns ett otal amerikanska. Deras mat är som regel onyttig och starkt bidragande till ­fetmaepidemin som sprider sig över jorden.

Största kedjan, McDonalds, skandaliserades globalt 2004 i filmen ”Supersize me”, i vilken reportern åt sig sjuk. Förra året sålde McDonalds hamburgare med tillbehör för 24 miljarder dollar, nytt rekord. I år öppnar företaget 1 100 nya näringsställen.

Bästa vodkan destilleras i Ryssland och Polen. Vodka är ett ryskt ord. Världens största vodkamärke bär namnet Smirnoff och är amerikanskt, även om det nu ägs av ett brittiskt bolag.

Pizza kommer från Italien. Det finns en internationell pizzeriakedja, den heter Pizza Hut och grundades i staden Wichita i amerikanska mellanvästern.

USA är landet där man uppfann snabbköpen. USA är det sista land man förknippar med kvartersbutiker. Ändå finns det en amerikansk global kedja av just kvartersbutiker, Seven Eleven.

Framgång i affärer handlar inte om tradition och kvalitet utan om smartness, reklam och tillgänglighet. Svenska Absolut Vodka gjorde succé tack vare ett större pr-konto än något spritmärke i historien, inget annat.

Nu kommer kinesiska och indiska storbolag på bred front. Indiska Tata, som bland annat äger Jaguar, är Englands största arbetsgivare inom tillverkningsindustrin. Kineser köpte som bekant Volvo.

Blir de lika skickliga och offensiva inom service- och nöjesindustrin? Kinesiska tehus? Indiska currykedjor?

Efter fem sekler av västerländsk dominans inklusive ett amerikanskt århundrade återfår världen sin balans. Det kommer strax att märkas i livsstil och konsumtionsmönster. Det blir befriande.

ARTIKELN HANDLAR OM