Kloakråttan visar en annan sida av Palme

Peter Kadhammar: Han var en hård maktpolitiker

KOLUMNISTER

Medan jag åker i skidbacken försöker jag minnas vad Olof Palme kallade journalisten Peter Bratt. En råtta?

Det bör ha varit enda gången efter demokratins genombrott som Sveriges tyngste politiker gav sig på en enskild medborgare. Det är en annan bild av Palme som knappt skymtar i hyllningskören och de nostalgiska tillbakablickarna 25 år efter mordet.

Palme var en lysande talare och en stor internationalist, men han var också en hård maktpolitiker.

Minns lögnerna när Bratt och Guillou avslöjade IB, socialdemokraternas hemliga polis. IB registrerade vänsterungdomar och försökte provocera till brott. När skandalen avslöjades i Folket i Bild/Kulturfront sa Palme att Bratt och Guillou hade förläst sig på indianböcker. Eller sa han detektivböcker?

Enda gången under 1900-talet som journalister dömts till fängelse för vad de skrivit var under Palme. Bratt och Guillou. Ingen kan övertyga mig om att domstolen förhöll sig självständig gentemot den politiska makten.

Snön gnistrar i det skarpa solljuset. Den frusna Ljusnan ringlar nere i dalen. Det fräser när jag bromsar och försöker finna orden.

Vad kallade han Bratt? Mus? Kräk?

Nu sjunger alla i samma tonart. Om jag tolkar kören rätt var Sverige lycksalighetens rike. Vi hade en ledare som ledde nationen mot större jämlikhet och välstånd samt var vän med Julius Nyerere i Tanzania.

Med den berättelsen blir vänsterungdomen och framför allt de borgerliga partiernas valseger 1976 obegriplig. Hur kunde folket tacka nej till denna briljanta retoriker och enastående intelligens? För det var ju Palme. Också.

Väljarna kanske inte ville se ett parti som blev ett med staten. Det fanns fler perspektiv än socialdemokratins.

Mordet. Partiets fixare och hovnarr Ebbe Carlsson fick omgående tillträde till spaningsledningen. Den skandalösa polisutredningen var åtminstone delvis resultatet av socialdemokratins sammanväxt med statsapparaten.

Jag ger upp. Jag ringer Peter Bratt som numera är pensionär i Sörmland. Märkligt nog minns inte han heller de exakta orden. Han kollar och ringer strax tillbaka.

– Kloakråttan med de gula betarna och den nakna svansen.

Så beskrev Olof Palme en enskild journalist.

Så talar den oförsonliga makten.

ARTIKELN HANDLAR OM