En lunch med älgkött – och så blev Syrien fritt

KOLUMNISTER

Friheten är närmare än vi tror.

I måndags lunchade handelsminister Ewa Björling med Syriens vice premiärminister Abdullah al-Dardari i Arvfurstens palats. al-Dardari representerar en regim som tillhör de hårdare i Mellanöstern. Jag behöver inte här nämna tortyr, godtyckliga fängslanden, försvinnanden, offentliga avrättningar och att undantagstillstånd råder sedan 1963.

Låt mig istället berätta att journalister är skyldiga att arbeta för det styrande Baath­partiets mål. ”Spridande av falsk information som kan försvaga den nationella känslan” utgör ett brott som kan ge många år i fängelse.

Bashar al-Assad fick 97,6 procent av rösterna i presidentvalet 2007, strålande även i beaktande att han var ende kandidaten. Bashar lyckades dock inte överglänsa pappa Hafez svårslagna resultat i presidentvalet 1999: 99,987 procent.

Ewa Björling och vice premiärminister al-Dardari åt älgkött med potatis. Lunchen varade en timme. Nu kommer den verkligt positiva och jag törs säga världsomvälvande nyheten:

Björlings pressekreterare Monica Ohlsson berättar, på min fråga, att al-Dardari under lunchen talade om ökad frihet för pressen, ”bättre lagar” samt att ett flerpartisystem ska införas.

Detta är briljant! Människor har försmäktat i fängelsehålorna i Damaskus, skrik och jämmer har ekat i tortyrkamrarna, tystnaden från de försvunna har varit spöklik. Och så äter Ewa Björling lunch med Abdullah al-Dardari och reder ut alltsammans!

Jag är inte förvånad. Redan 2009 publicerade Björling en artikel i Göteborgs-Posten i vilken hon slog fast att Mellanöstern och Nordafrika är på väg åt rätt håll, och att Sverige genom sin export kan hjälpa dem ännu mer åt rätt håll.

Låt oss hoppas att handelsministern nästa vecka bjuder Muammar Gaddafi på renskav. Veckan därpå bör Saudiarabiens kung Abdullah trakteras med ärtor och pannkaka. Björling måste invitera Israels premiärminister Netanyahu till pannbiff med lök så att det blir slut på koloniseringen av palestinsk mark. Rimligen kröns året med att Ewa Björling tilldelas Nobels fredspris.

Jag glömde nämna att Syriens vice premiärminister under lunchen även uttryckte intresse för ”grön teknik”.