Parkinsons lag gör dumheten begriplig

KOLUMNISTER

En upptagen person författar och postar ett vykort på tre minuter. En gammal dam ägnar hela dagen åt samma sak: söka lämpligt kort, leta efter glasögonen, formulera hälsningen och så vidare. Damen använder den tid hon har.

Arbetet utvidgar sig så att det fyller den tid som är tillgänglig för att utföra det, lyder första meningen i ”Parkinsons lag”.

Universitetsläraren Northcote Parkinson skrev boken 1957. Den gjorde engelsmannen berömd.

Brist på verklig sysselsättning medför inte nödvändigtvis sysslolöshet, lyder en annan central mening i Parkinsons underbara skrift.

Jag plockade fram den när jag läste att diskrimineringslagen ska skärpas. Om en 18-åring inte släpps in på en nattklubb som har 23 som åldersgräns kan han/hon vända sig till diskrimineringsombudmannen, som måste starta en utredning.

– Krögarna ska tänka till om en åldersgräns är berättigad innan de sätter den, säger en Petra Lundh i regeringskansliet till tidningen Mitt i Östermalm.

Krögarna är emot förslaget, liksom polisen.

I en annan tidning läser jag att Nils Gregersen, professor i folkhälsovetenskap, vill stoppa skolpoliser.

– Arbetsmiljön är förskräcklig. Det är mycket avgaser och buller och barnen måste ofta stå vid övergångsställena när det är kallt, säger Gregersen.

För de flesta är dessa utspel obegripliga. Varför ser regeringskansliets utredare och en professor problem där ingen annan gör det? Att vara skolpolis är frivilligt och eftertraktat. En krögare måtte väl själv få bestämma vilken typ av etablissemang han vill driva?

För alla som studerat Parkinsons lag är svaret uppenbart. Petra Lundh och Nils Gregersen fyller sin tid. De motiverar sin existens inför sina uppdragsgivare. I brist på verklig sysselsättning ser de till att inte vara sysslolösa.

Jag har fuskat i statsvetenskap och historia och skrivit om samhällsfrågor hela mitt yrkesliv. Få har lärt mig lika mycket som Northcote Parkinson. Hans lag går att tillämpa på alla nivåer i samhället. Den förklarar till exempel varför svenska militärer anser att de bäst skyddar Sveriges oberoende genom att kriga i Centralasien.

Northcote Parkinson avled 1993, felaktigt hyllad som humorist. Han var en av vår tids viktigaste teoretiker.

ARTIKELN HANDLAR OM