Alla spelar schack – men bara vissa kan sluta i tid

KOLUMNISTER

Jag sitter på restaurang Chez Nous i Tunis och spelar schack med mig själv. Personalen är arabisk men talar franska. Jag har beställt sjötunga.

E2 till E4.

Franskan är en rest från kolonialtiden. I efterhand får den ett försonande skimmer. Vissa kvarter ser ut som Paris. Jag är glad över att ha hittat denna krog där man på franskt vis tar maten på allvar. Den vackra kvinnan snett framför mig äter i njutningsfull koncentration.

G8 till F6.

Så var också avkoloniseringen av Tunisien förhållandevis lugn. Fransmännen gav sig av och Tunisien blev ett hyggligt land, till bekymmer för ingen.

B1 till C3.

Annat var det på andra sidan gränsen i väster. Algeriet kallas efter befrielsekriget ”Landet med en miljon martyrer”. Med viss fördröjning gav sig algerierna därefter på varandra.

E7 till E5.

I öster ligger Libyen. Tidskriften Economist har på omslaget ett roligt montage där Obama, Sarkozy och Cameron sitter på kameler, en ökenkår redo att lyfta bort diktatorn Gaddafi och bringa ordning.

G1 till F3.

I morse såg jag en notis om att fyra demonstranter i Bahrain dömts till döden av en militärdomstol. Vem bryr sig om fyra demonstranter i Bahrain? Ökenkåren kommer inte att rycka ut för att rädda dem.

Däremot har USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnat Iran för att lägga sig i Bahrains angelägenheter, fast det är Saudiarabien som gått in och hjälpt den lokala kungafamiljen att jaga demokratiaktivister, misshandla, döda, fängsla och riva Pärlmonumentet.

B8 till C6.

Demokrati blir en pockande angelägenhet först när den sammanfaller med Washingtons, Londons och Paris intressen.

F1 till C4.

Gaddafi kan vi vara utan. Om han får härja fritt kan han dessutom framtvinga enorma flyktingströmmar över Medelhavet. Varje regering i EU fasar för den utsikten.

F8-C5.

Kungafamiljen i Bahrain får vara med ett tag till. Demonstranterna blir bondeoffer. Men tänk om invånarna i Bahrain visar sig vara lika dödsföraktande som syrierna och lika eniga som egyptierna? Hillary Clinton kommer då att mana alla parter till återhållsamhet.

Jag lägger undan spelet. Men det kommer världens ledare inte att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM