Rättvisa är ett av de svåraste orden vi har

KOLUMNISTER

175 kommuner har infört rökfri arbetstid, ett beslut de flesta av oss kan begripa.­ ­Rökare ska inte förpesta luften för andra.

15 av dessa kommuner har dessutom förbjudit snusning på arbetstid. Det är svårare att förstå. Visserligen är det äckligt när tobakssaften rinner i mun­giporna men det skadar ­ingen, inte ens snusaren.

Fullmäktige i Berg i Jämtland bestämde i januari 2010 att kommunen ska vara ­”tobaksfri”. Jag ringde social­demokratiska kommunalrådet Karin Paulsson och frågade varför.

– Får man inte röka ska man heller inte få snusa. Det är en rättvisefråga. Det ska vara likställt, sa hon.

Rättvisa är ett komplicerat ord, ett av de svåraste vi har. Det öppnar dörrar till en värld av resonemang, till exempel: Är det rättvist eller orättvist att den med akademisk utbildning har högre lön än den som är mindre skolad? Akademikern har sannolikt ett intressantare arbete än den lågutbildade. Kanske ska monotonin kompenseras med högre lön? Sett i ett vidare perspektiv kanske det är mest rättvist? Ett stimulerande jobb får anses vara belöning i sig.

I Sverige missbrukar vi inte bara tobak och alkohol, vi missbrukar också begreppet rättvisa. Vi har gjort det till en dygd, närmast plikt, att använda ordet så ofta som möjligt. Alla kräver rättvisa, får vi inte rättvisa känner vi oss kränkta.

Varför stanna vid tobaken?

Personer med magkatarr dricker svårligen kaffe. Ändå är Sveriges arbetsplatser fulla med kaffeautomater. Bort med dem!

Det finns säkerligen både snygga och fula personer i Bergs kommun. Hädan­efter ska alla vara fula!

För sju år sedan intervjuade jag socialdemokraten Arne Kjörnsberg som ansåg att parkeringsplatser vid ­arbetsplatser i Stockholm skulle förmånsbeskattas. Det är svårare att hitta ­p-plats i Stockholm än i Torsby. Sålunda är p-platsen i Stockholm mer värd än den i Torsby. Därför är det rättvist att stockholmaren beskattas medan bilisten i Torsby, som har hela Värmland att parkera i, ­slipper deklarera.

Man kan ju invända att människorna i Torsby bör beskattas därför att de har ren luft och slipper trängsel. Någon rättvisa får det vara!

Så där kan det fortsätta i evighet.

Sverige är perverst.

ARTIKELN HANDLAR OM