Möta SD med humor får mig på gott humör

KOLUMNISTER

I april 1941 hade Hitlers armé krossat motståndet i Europa, det återstod bara att ta de brittiska öarna. Storbritannien stod inför sin undergång.

Peter Kadhammar.

I ett sådant läge gäller det att skärpa disciplinen, kräva att alla gör som de blir tillsagda och så måste myndigheterna hålla ett öga på skumma personer som kommer utifrån.

En sådan var Arthur Koestler, författare, journalist, koleriker, suput, notorisk bråkmakare, före detta kommunist, hängiven sionist, tidigare dödsdömd fånge hos de spanska fascisterna, senare internerad av franska myndigheter. Född ungrare hade han gjort karriär i Tyskland och lärt sig skriva på engelska först när han räddade livet genom att fly till London.

Han var allt en ordningsam byråkrat hatar.

Koestler inkallades för att som malaj tjäna brittiska kronan. Tillsammans med gamlingar, fysiskt och psykiskt handikappade och utlänningar som inte var betrodda att hålla i gevär skulle den späde bokmalen och drinkaren gräva gropar under den latinska devisen ”labor omnia vincit”, arbetet besegrar allt.

Han ansåg sig dock inte ha tid med detta eftersom han hade en bok att skriva. Koestlers brittiska förlag ansökte om uppskov för sin författare. En major på inskrivningsmyndigheten svarade:

”Jag har mottagit Ert brev av den elfte innevarande månad. Som begärt uppskjuter jag Mr Koestlers inkallelse och tillåter mig att föreslå att han inställer sig vid detta värvningskontor när han har möjlighet att förena sig med Hans Majestäts krigsmakt.”

Storbritannien försvarade sig mot den brutalaste och effektivaste krigsmaskin världen dittills hade sett. Hitler kommer att vinna, sa Koestler när han såg svaret. Men majorens brev berörde något annat än behovet av att gräva stridsvagnsfällor inför den väntade invasionen. I en enda mening ställde och besvarade majoren de frågor striden ytterst handlade om:

Vilka är vi? Vilka vill vi vara?

Hans godmodiga humor (och goda omdöme – Koestler var usel med spaden) är en triumf för civilisation och vidsynthet. Jag läser den meningen ibland när jag vill bli på gott humör. Som i morse. Sverigedemokraterna går framåt i senaste opinionsmätningen. Frågan är alltid aktuell. Vilka vill vi vara?