USA försöker skapa en tillvaro utan faror

KOLUMNISTER

KEY WEST, FLORIDA. Jag sitter på en restau­rang några kvarter från huset där ­Hemingway på 30-­talet skrev den hård­kokta romanen ”Att ha och inte ha” om fiskaren och smugglaren Harry Morgan.
 

Menyn varnar för lös­kokta ägg och blodiga biffar. Man kan bli magsjuk av otill­räckligt lagad mat. Nya bestämmelser ålägger ­nationens restauranger att varna sina gäster för faran med föda. Jag beställer fisk, läppjar min kalla öl och försöker minnas hela ­handlingen i Hemingways roman. Det går dåligt, kanske beroende på den fuktiga hettan som stiger upp från Mexikanska golfen och från jorden på uteserveringen.

Jag bor med familjen fyra kvarter åt andra hållet sett från Hemingways hus som numera är museum. Vi bor i en gated community, ett stängt bostadsområde. Man måste ha nyckel för att ­komma in i kvarteret efter sex på kvällen. Vid poolen finns ett stort plakat som ­säger vad man inte får göra. Man får till exempel inte cykla, vilket påminner mig om ett skämt i min barndoms Säffle: Är du dum eller cyklar du i badkaret?

Naturligtvis simmar man på egen risk. INGEN LIVRÄDDARE TJÄNSTGÖR VID POOLEN.

Nu kommer den trevliga servitrisen med maten. Överraskande nog varnar hon inte för att tallrikarna är varma. Det brukar de ­göra.

USA är en nation besatt av säkerhet. Trottoarerna har halkskydd vid alla ­korsningar. Kaffemuggarna bär text som varnar för att kaffe är hett.

Detta glöms bort när vi ­bedömer amerikansk politik. Att USA under president Obama kartlägger världens datatrafik är konsekvensen av längtan efter ett tillstånd utan överraskningar och utan faror, en tillvaro där allt går att förutse.

USA har också uppfunnit det riskfria kriget. För den egna sidan. I luftkonditionerade kommandocentraler sitter soldaterna och skickar drönare mot misstänkta terro­rister och oskyldiga barn på andra sidan jorden. Kaffemuggarna varnar för varmt innehåll.
 

Jag tar en tugga av fisken, gulstjärtad snapper. Den är perfekt tillagad och risken för matförgiftning torde ­vara minimal.

”Att ha och inte ha” ut­spelar sig under depressionen. Harry Morgan levde som så många andra under ytterst knappa förhållanden. Han tvingades bli smugglare ­sedan en turist smitit från betalningen ­efter en fisketur.

Ty allt går ­inte att förutse.

ARTIKELN HANDLAR OM